Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

23 d'octubre de 2015
0 comentaris

Chetraru: i si el guardià anticorrupció moldau fos corrupte? Què ha de fer la UE?

L’endemà que l’exprimer ministre Vlad Filat perdés la immunitat i quedés detingut al Centre Nacional Anticorrupció que condueix Viorel Chetraru, l’actual primer ministre Valeriu Streleț va tramitar la petició al president Nicolae Timofti perquè cessés Chetraru assegurant que no ho feia per cap afany de venjança, sinó perquè constatava que la lluita contra la corrupció no estava donant els fruits que calia a la vista dels escàndols que assetgen el país. Quan el president Timofti encara no havia donat resposta a aquesta petició del primer ministre, ahir el Parlament, en una sessió amb diverses pauses i en què al final el PLDM va abandonar l’hemicicle, va votar que el CNA passi a dependre de la cambra en lloc de fer-ho del govern, cosa que dificulta que sigui Streleț qui provoqui el cessament. Aquest matí, diversos manifestants de la Plataforma Dignitat i Veritat, que continua les protestes, s’han concentrat davant la seu de la Presidència per tornar a exigir la dimissió de Chetraru, que en el seu cas fa mesos que demanen.

Nascut el 13 d’octubre de 1974 a Hînceşti, Viorel Chetraru es forma a l’Acadèmia de Policia  “Alexandru Ioan Cuza” de Bucarest i estudia també Dret i s’especialitza en dret econòmic i administració pública. El 4 de novembre de 2009 el nomenen director del Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (Centre per combatre els delictes econòmics i la corrupció), que posteriorment s’anomenarà CNA. Des d’aleshores és la cara visible de la lluita contra la corrupció en un país on és evident que aquest és un dels principals problemes ara mateix, si no el principal. Avui mateix ho ha tornat a dir Cecilia Malmstrom en la seva visita a la capital moldava: “We know the fragile political situation in Moldova, but the reforms must continue. The fight against corruption and the clarification of aspects concerning the banking crisis will lead to more intense cooperation with the European Union and to the creation of an auspicious environment favorable to investments.”

Tanmateix, quan el 29 de juliol de 2010 el líder del moviment antimàfia Sergiu Mocanu va penjar al seu blog l’apunt “Republica Plahotniuc Moldova” es va iniciar una tempesta política i mediàtica considerable i poc després, el 4 d’agost, Mocanu afirmava que la coalició de govern europeista acabada de formar (AIE) estava controlada per Plahotniuc i incloïa Chetraru entre les persones al servei de Plahotniuc. Podria ser, doncs, que durant tot aquest temps l’encarregat de lluitar contra la corrupció hagués estat actuant a les ordres de Plahotniuc?

L’empresari era relativament desconegut fins aleshores. El mateix 4 d’agost de 2010, Nicolae Negru publicava aquest article sobre les contradiccions en la primera reacció que va tenir Marian Lupu, cap visible del PD, quan Plahotniuc tot just s’hi començava a relacionar. Si primer Lupu va afirmar que feia molt poc que coneixia Plahotniuc, posteriorment les seves paraules van ser corregides per fer-li dir que feia poc que havia tingut ocasió de conèixer-lo millor, però que ja es coneixien. Fins i tot en una primera resposta pública que van recollir els mitjans i que es pot veure en aquest vídeo de l’11 d’agost, Plahotniuc diu que sí, que és amic de Lupu, però que de moment no té cap mena d’intenció d’anar a les llistes de cap partit (cosa que va acabar fent).

Òbviament, Chetraru va rebutjar que estigués al servei de Plahotniuc tal com l’acusava Mocanu i va continuar sent la cara visible de la lluita contra la corrupció, però això no li va estalviar noves crítiques com la de Iurie Muntean, aleshores encara al PCRM, que el 22 de febrer de 2013 el va acusar de fer escoltes telefòniques de manera discrecional a petició de Plahotniuc, tal com van recolllir Ziarul de Garda o Jurnal.md entre d’altres. Val a dir que en aquest cas tampoc es pot excloure la venjança personal perquè el novembre de 2009 Chetraru havia acusat Muntean d’afavorir pràctiques monopolístiques quan era ministre.

Com a director del CNA, Viorel Chetraru rep sovint representants de la UE i dels Estats Units i hi treballa conjuntament. Aquests darrers mesos, per exemple, els mitjans han recollit les visites de persones com Pirkka Tapiola o de Jason Richards, de l’FBI, i Samuel Mikhelson, oficial de l’ambaixada dels Estats Units a Chişinău. És lògic que sigui l’interlocutor institucional sobre la matèria perquè des del 26 de setembre de 2012 la comissió parlamentària encarregada de la qüestió el va triar entre 18 candidatures presentades per dirigir el CNA. És, doncs, un funcionari expert triat per mèrits propis a criteri de representants polítics democràticament escollits, però que ha estat objecte de tots aquests atacs a la seva integritat i ara se’n torna a demanar la dimissió. És un bon funcionari que no dóna abast de tanta corrupció que hi ha al país? Algú el vol fer fora per posar-hi una altra persona menys competent però més fidel a determinats interessos? O si no s’ha aturat la corrupció ha estat justament perquè el vigilant ja és un titella al servei de Plahotniuc? Un cop més, la realitat política supera la millor intriga policíaca de ficció.

Viorel Chetraru. Imatge extreta de http://www.timpul.md/articol/viorel-chetraru-directorul-centrului-pentru-combaterea-crimelor-economice-si-coruptiei-6392.html
Viorel Chetraru. Imatge extreta de http://www.timpul.md/articol/viorel-chetraru-directorul-centrului-pentru-combaterea-crimelor-economice-si-coruptiei-6392.html

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!