Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

25 de maig de 2009
0 comentaris

Mou-te per Tarragona

Aquest vespre s’ha realitzat l’acte públic de presentació a Tarragona d’una plataforma ciutadana que ha adoptat per nom “Mou-te per Tarragona” (www.moutepertarragona.cat).

 

L’encontre ha aplegat a uns quants centenars de persones a través d’una convocatòria que ha circulat per la xarxa local d’internet. L’objectiu immediat és promoure una ubicació per a la nova estació ferroviària que s’ha de construir a la ciutat. De fet, és una qüestió que afecta de ple a l’ordenació territorial que ha de planificar el creixement econòmic, social i productiu de tot el Camp de Tarragona.

L’èxit puntual d’aquest encontre reflecteix el dèficit de participació ciutadana en un terreny cabdal com aquest hauria de fer pensar als responsables polítics locals. L’opció plantejada des d’aquesta plataforma impulsada des de la Cambra de Comerç de Tarragona pot ser encertada o no, però obligarà als poders planificadors a debatre-la, potser a destemps. Vist el text del díptic distribuït a l’acte, i el to de les intervencions dels oradors que han fet ús de la paraula, hom hi pot percebre la revitalització d’un sentiment d’identitat local que hores d’ara no té traducció en un projecte de ciutat concret.

 

Post Scriptum, 1 de juny del 2009.

La reacció de la partitocràcia local davant l’aparició de “Mou-te per Tarragona” ha estat diversa. El PSC l’enerva veure sorgir amb força un moviment que no controla. Per la xarxa tarragonia ja circulen consignes anònimes denunciat una conspiració de “la dreta autòctona” que no suporta viure governada per “l’esquerra” representada per PSC i Esquerra. Aquest últim partit ha distribuït entre la seva militància la següent instrucció que reflecteix perfectament la mentalitat sectària imperant entre els seus dirigents. Significativament diversos militants republicans figuren entre els promotors de la iniciativa ciutadana front a la qual Esquerra reacciona amb prevenció. El text diu així:

“Posem les coses clares: “Mou-te per Tarragona”

Antecedents. Els darrers dies  -com heu pogut llegir en diversos articles publicats i als molts anuncis a la premsa local- ha nascut un nou moviment social a la ciutat sota el nom de “Mou-te per TGN”. aquesta plataforma es va presentar públicament dilluns al vespre en un acte públic multitudinari que es va fer al Port. entre els assistents, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament i diputat al Parlament, Sergi de los Rios.

Qui forma part d’aquesta plataforma ?. Els promotors són Albert Abelló, president de la Cambra de Tarragona, l’arquitecte Xavier Climent, el gerent de la Fundació Santa Tecla, Joan Maria Adserà i el creador de Tinet, Manel Sanromà, entre d’altres. L’endemà de la seva presentació pública, és a dir, aquest dimarts, la plataforma ja comptava amb 687 adhesions i ara ja superen el miler.

Compartint objectius. Una de les propostes d’ERC, abans i durant la campanya electoral i que continuem mantenint, és la necessitat d’assolir Pactes de Ciutat que ajudin a desencallar grans projectes pendents. Un d’aquest projectes, precisament, té a veure amb la proposta estrella de la plataforma: connectar la ciutat amb la xarxa dels Trens d’Alta Velocitat. ERC, PSC i ICV, van presentar el passat divendres una proposta de resolució al Parlament de Catalunya en aquest sentit per millorar la connectivitat del nucli urbà amb la línia del TAV.

Però…… hi ha una diferència important entre plataforma cívica i partit polític. Els partits polítics tenen un paper i els moviments socials i plataformes en tenen un altre de ben diferent. No es poden barrejar les coses. Si un moviment o una plataforma acaba tenint tints polítics, el ciutadà acaba confós.

Conclusions. ERC es felicita pel naixement d’aquesta plataforma ja que, en aquesta feina d’implicació per resoldre qüestions socials, també considerem cal la participació de la societat civil. La participació no és un monopoli dels partits polítics, els ciutadans també han de tenir paper i poder dir-hi la seva en qüestions que afecten el seu benestar actual i futur. És totalment lloable la maduresa que demostra la nostra societat en el punt i moment que un grup de persones decideixen agrupar-se per fer possible que la ciutat avanci i es promocioni a diferents estadis. Tanmateix, creiem que aquesta plataforma està condemnada al fracàs si s’acaba intoxicant políticament i deixa de ser un lobby de pressió sense etiquetes per convertir-se en una llençadera política per als seus promotors, com té el risc d’ocórrer.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!