Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

11 de febrer de 2009
1 comentari

Barcelona no ha de ser subseu olímpica de Madrid 2016

Barcelona, amb el consentiment explícit de l’Ajuntament del Cap i Casal i el Govern de la Generalitat, serà subseu olímpica si l’organització dels Jocs del 2016 és atorgada a Madrid. 

Sóc dels catalans que s’han afegit al grup creat al facebook per oposar-se a aquesta decisió i, compartint els arguments exposats pels promotors del grup, vull raonar els motius que em mouen a aquest posicionament. En primer lloc, els Jocs Olímpics s’encomanen a ciutats, no a estats. Així fou en el cas de Barcelona l’any 1992, i les subseus complementàries foren totes en territori català. El govern socialista de Felipe González englobà l’esdeveniment amb la coincidència amb l’Expo de Sevilla (i l’arribada de l’AVE a la capital andalusa) i el cinquè aniversari del Descobriment d’Amèrica. És a dir, l’espanyolisme polític va fer seva l’olimpíada barcelonina amb la connivència d’un Pasqual Maragall que anunciava la definitiva refundació d’Espanya des de la perifèria catalana. Madrid 2016 és un projecte d’estat, més que de ciutat, cercant el reconeixement de la renovada esplendor espanyola als ulls del món.

En segon lloc, la instrumentalització de l’esport (i els esportistes d’èlit) a favor de la nova espanyolitat és una operació agressiva contra el reconeixement de les seleccions esportives catalanes i la catalanitat mateixa a la qual no s’hi pot col·laborar des de les administracions autòctones, teòricament compromeses amb la promoció de la identitat esportiva del nostre país. Vivim en un context de forta dominació política i dependència econòmica exercida sense miraments des del poder estatal sobre la comunitat nacional catalana. Políticament les formacions parlamentàries catalanes no poden abstreure’s d’aquesta realitat i abstenir-se de mantenir una posició d’afirmació nacional catalana que no es pot concretar d’altra manera que no col·laborant amb la candidatura de Madrid 2016. Si els hi atorguen l’organització dels Jocs, enhorabona, no hi hem de fer boicot, però no poden ser els nostres Jocs.

Post Scriptum, 21 de febrer del 2009.

En el decurs del Consell Nacional d’ERC celebrat aquest mateix matí, Aleix Andreu ha demanat explicacions a la direcció del partit sobre el posicionament a adoptar respecte a que Barcelona sigui subseu de Madrid 2016. Puigcercós ha respost dient que era més encertat no dir res d’aquest tema, ja que n’hi ha d’altres més rellevants per Esquerra, i estalviar-se enrenous contraproduents. Ha dit que segurament, aquest cop, tampoc Madrid serà nominada. Tot plegat, una posició impròpia d’un partit independentista.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!