Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

12 d'abril de 2007
4 comentaris

(Maragall dimissió) Quin és, doncs, el percentatge d’independentistes?

Després que s’hagi fet públic l’informe del CEO, segons quins mitjans llegim la interpretació pot arribar a variar, i força. Segons E-notícies, "només el 14,5 % dels catalans està per la independència". Segons El Singular Digital, "el 50 % dels catalans vol que Catalunya sigui un Estat". En tot cas, fins i tot el 14,5 % és un percentatge superior al suport que obté ERC en les diferents eleccions, cosa que demostra que l’independentisme transversal existeix i que s’equivoquen els qui interpreten la voluntat política de la ciutadania en funció única i exclusivament del partit que voten. I la segona observació seria que si la meitat de la ciutadania vol que siguem un Estat lliurement associat a una Espanya federal, potser que l’Iceta rectifiqui sobre allò de la collonada. És un percentatge que reclama un referèndum.

I mentre partits polítics pretesament demòcrates continuen amagant el dret de decidir, prenem el pols a la societat civil i trobem coses com aquestes que segueixen. Molt recomanable l’article d’Eduard Lladó
a Sobirania i Progrés sobre la por que amaga Carme Chacon quan parla de
ridícul en referir-se al debat de l’autodeterminació. També val la pena
aquest apunt de Narcís Capdevila, que afirma que si volem, podem. També hi ha optimisme en el bloc de David Navarrete, que es refereix a l’enquesta del CEO.

És
impossible fer-se ressò de manera exhaustiva de la resposta que ha
provocat a la blogosfera el reportatge emès per Telemadrid. Però de moment n’avanço un parell de mostres. L’Arnau Cunillera reprodueix el correu que ha enviat a Telemadrid exigint disculpes. Bernat Bombí opina que aquest reportatge també farà créixer l’independentisme.

Finalment, la novena posició als rànquings ha estat mereixedora d’una notícia a Vilaweb Arenys de Mar sobre la creixent popularitat d’aquest bloc.

  1. Benvolgut Xavier,  

    De les reaccions que hi ha hagut al reportatge a TeleMadrid, opino, sembla despendre’s que, per a tothom, ha quedat ben clar que la suposada realitat que surt al reportatge no és correspon amb els fets; però és que cal tenir en compte, crec, que allò que surt al reportatge no és pas resultat ni tan sols de la més minsa voluntat de retratar la realitat. Ans al contrari: és la manifestació d’un temor, la plasmació videogràfica d’un temut fantasma. Aquest fantasma no és altre que la por que fa als hispanofons que es comporten a Catalunya com a colons lingüístics el fet que, amb un possible procés d’independència, potser perdrien els privilegis lingüístics que els permeten viure a Catalunya completament d’esquenes a la cultura i a la llengua del país. I, el que és més important encara, potser es posaria en qüestió aquella seva situació de privilegi, tan cómoda per a ells, en virtut de la qual els catalans ens veiem obligats a practicar el bilingüisme perquè els seus privilegis lingüístics (els dels hispanofons) restin intactes. I perquè resti també intacte el sacrosant model de convivència, tan lloat a tort i a dret, que, diuen, representa la “nostra” societat…

     Caldria deixar ben clar, d’altra banda, que els hispanofons, a Catalunya, no poden ser pas perseguits per motius lingüístics perquè no estan en el seu domini lingüístic. És a dir, i recordant allò de l’ABC que ja has mencionat (“como con Franco pero al reves”), és impossible perseguir l’espanyol a Catalunya perquè l’espanyol no és la llengua pròpia d’aquest pais. Persecució seria anar a Burgos i reprimir l’ús normal de la llengua, però allà; no pas a Barcelona, l’Hospitalet o Tarragona.

     En definitiva, el que de veritat fa por als espanyols és que un procés polític indepentista posaria en qüestió els seus privilegis lingüístics i haurien de fer l’esforç de normalitzar la seva situació: és a dir, haurien de plantejar-se que, per continuar vivint a Catalunya el preu a pagar seria deixar d’ignorar el català. Per tant, no és el reportatge de TeleMadrid la millor prova de la vitalitat de l’independentisme?

               

  2. Un 14,5 % vol un Estat independent i un 36% vol un Estat federat amb Espanya. Total 50. Per tant sí que quadra. Bé espero que els propers anys l’independentisme creixi molt més. Sobretot tenint en compte que els castellans ens ajudem molt.

    Andreu

  3. Bé. En vista de l’actitud de Telemadrid, Ciudadanos i companyia, aviam si us consciencieu d’una vegada que "tot això de les llengües" no té res a veure amb cap pretès "essencialisme", sinó que és la base infrastructural de la nació, ben real i palpable, i ben "pràctica" (ens travessa la quaotidianitat de punta a punta, i també el futur); o sigui, que és la mare dels ous. Si no, ¿a què tanta histèria per part d’aquells que sí que es prenen seriosament la qüestió lingüístico-nacional? Ací teniu la prova del set: les reivindicacions lingüístico-nacionals dels colons van a més (tot reclamant pretesos "drets" que no els corresponen pas) tot just quan força "sobiranistes" pretenen deslligar la reivindicació independentista de la seva infrastructura lingüístico-nacional.
    Dit altrament: per descomptat que l’independentisme català duu incorporats principis com la lluita per la justícia social, la modernitat,  la democràcia, etc., etc.; però si és _independentisme_ és perquè és _català_. O sigui: les mancances de tota mena que pateix Catalunya per culpa dels estats
    opressors (que són bastant més que l’Estat espanyol) només són
    solucionables a partir de la independència, i no pas amb cap reforma de
    cap dels estats opressors existents; en canvi, les mancances de tota mena que pot patir Múrcia per culpa de l’Estat espanyol se solucionen tot canviant el règim político-social de l’Estat espanyol per un de millor, i no pas proclamant la independència de Múrcia. 

    Pol Sureda

  4. Xavier,

    Volia fer notar una cosa que em té indignat, contrastant el vídeo manipulador de Telemadrid i les esmenes al nou Estatut d’Aragó rebutjades al Senat espanyol, la majoria sobre el no reconeixement del català i l’aragonès com a llengües pròpies de l’Aragó. Aquí la notícia:
    http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2350177

    El text de les esmenes rebutjades, presentades la majoria pel grup de l’Entesa de Progrés, i també per CiU.
    http://www.senado.es/legis8/publicaciones/html/textos/IIIB020B.html

    Aquests "periodistes d’investigació" d’El Mundo/Telemadrid segurament no trobaran cap problema amb què les famílies de La Franja no puguin escolaritzar els seus fills en català, en aquest cas no en un territori que hagin ocupat lingüísticament, sinó en una de les zones del domini lingüístic català amb un percentatge més alt d’ús social. Ells sí que són "ciudadanos de segunda".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!