Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

4 d'abril de 2007
10 comentaris

(Maragall dimissió) El Periódico pregunta; el PSC-PSOE silencia

Un diari gens sospitós d’independentisme com és El Periódico s’ha hagut de rendir a l’evidència que el tema de l’autodeterminació i el procés sobiranista és d’interès per a la ciutadania. Si més no, té un interès comparable al que puguin despertar altres aspectes de la vida quotidiana, però no menys i en alguns casos molt més. En definitiva, que no és una collonada, com ho qualificava Miquel Iceta. A l’edició electrònica d’ahir l’enquesta diària recollia la pregunta: "Veu bé que es faci un referèndum d’autodeterminació?"

El que em resulta incomprensible i m’indigna és que un 35 % de les respostes siguin negatives. Em pregunto si aquest 35 % ha entès la pregunta, si realment són conscients del que significa respondre NO a aquest enunciat. Que ho respongui una persona de perfil antidemòcrata és perfectament coherent, però em nego a creure que aquest perfil representi el 35 %. Crec que bona part d’aquestes persones s’han pensat que els preguntaven si veurien bé que Catalunya fos independent. I tenen tot el dret de no voler-ho, però trobo mesquí que ni es faci ni es deixi fer. Aquest 35 % no és contrari a la independència sinó a la democràcia.

Ja que El Periódico fa aquesta pregunta, aniria bé que ajudés també a fer una mica de pedagogia, que dediqués algun editorial a distingir entre autodeterminació i independència, que reconegui el dret d’autodeterminació com un dret perfectament democràtic i legítim, encara que des de la Constitució espanyola es consideri il·legal, que aquesta és, precisament, l’arrel del problema.

En qualsevol cas, considero que El Periódico ens dóna un canal d’expressió que hem d’aprofitar. El sobiranisme s’hauria d’abocar en la participació en aquesta enquesta. Hauríem d’aconseguir que fos de les més participades per deixar en evidència aquells que diuen que això no interessa a ningú. Hauríem de demanar als qui no volen una Catalunya independent que es posicionin clarament a favor d’un referèndum d’autodeterminació perquè no caiguin en la complicitat del silenci.

El mateix diari, per cert, publica avui també un article de Josep Maria Terricabras en què relaciona la qüestió de l’autodeterminació amb el de l’abstenció. Apunta una idea en la qual caldria insistir: quan un poble té la percepció que la seva veu no es té en compte, pot passar que es reboti amb violència (esperem que no passi mai) o que acabi passant de la política. En societats molt polititzades, amb una democràcia ben consolidada, amb una població sense pors d’antigues dictadures, la gent no acceptaria tot el que ha passat des del 30 de setembre de 2005. Aquí, però, la resposta és el desinterès. I aquest desinterès només es corregirà en la mesura que la gent torni a percebre que té veu pròpia, que el seu vot va a missa i fa canviar les coses. En aquest sentit, un referèndum d’autodeterminació pot ser una excel·lent manera de fer veure a la gent que el seu vot pot canviar les coses.

  1. Xavier

    El tema nacional afecta el sistema de creences de molta gent, és una cosa molt bèstia, quasibé com a algo religiós, fins al punt que a molta gent sacrificaria la democràcia abans que es pogués fer la pregunta, cosa que de fet ja passa.

    Com es pot estar en contra de la democràcia? Com es pot estar en contra d’un referèndum?

    Doncs si els sistemes de creences són molt bèsties (soc psicòleg), i de fet contrariament al que diuen peperos i xusma sociata (dèries que no interessent a la gent).

    Interessa i interessa molt. Fins al punt que molta gent se’ls fot que hagi expoliació, mentre puguin mantenir Espanya unida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!