Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

5 de març de 2007
0 comentaris

(Maragall dimissió) Catalexa: són dades, no impressions subjectives

Al marge de qualsevol argument tècnic que es pugui donar per rebatre la fiabilitat del web Catalexa, que mostra la llista dels llocs web més visitats, és just reconèixer que es tracta d’una font objectiva. Els paràmetres poden ser inexactes, però aleshores ho són per a tots els elements llistats. Escric això perquè després de fer una ullada a l’actualització d’avui dilluns 5 de març hi ha algunes coses que val la pena destacar. Crec que en la construcció del sobiranisme reticular, d’aquesta xarxa de la societat civil que es fa des de baix i que ha d’atrapar el conjunt de la classe política en una dinàmica indefugible, l’intercanvi d’informació i de continguts a través d’Internet és fonamental. Si és així, en quin sentit es mou el país? Mirem-ho.

Catalexa mostra tres columnes: l’actualització més recent i les dues darreres. En el cas d’avui, estem parlant del 5 de març, el 26 de febrer i el 23 de febrer. Això permet observar tendències. Em fixaré en el "Rànquing general". Vilaweb és el mitjà més visitat, cosa que és una bona notícia atès el compromís nacional d’aques diari electrònic, i el segueix, força més lluny, E-notícies, que no té res a veure amb el primer, però que ve a demostrar que a Internet hi ha espai per a més d’un i més de dos diaris electrònics, com ho prova, també, l’augment continu d’El Singular Digital des que va iniciar la seva trajectòria. En resum, entre els trenta primers de la classificació (i entre les primeres 100.000 posicions del conjunt de la Xarxa) hi ha excel·lents mitjans com Racó Català, Tribuna Catalana, La Malla, Comunicació 21 o Nació Digital. Això permet continuar construint un espai comunicatiu nacional al marge dels grans grups financers.

Però un cop feta aquesta ullada a les primeres posicions, fixem-nos en les tendències. I permeteu-me que cridi l’atenció, en primer lloc, sobre la Xarxa de Blocs Sobiranistes, que per primer cop supera el llistó de la posició 1.000.000 i se situa en la 886.120. Des que la XBS es va posar en marxa, l’escalada de posicions ha estat progressiva, lenta però imparable, i els 318 membres que actualment en formen part també ho avalen.

Però hi ha altres tendències a l’alça, com la de les CUP, que ocupen el lloc justament anterior a ERC (tot i que les JERC apareixen una mica més avall), cosa que fa pensar en la seva implantació territorial i en l’elevat intercanvi de continguts entre els seus membres i visitants. Caldrà seguir-ho de prop ara que s’acosten les municipals.

No menys remarcable és l’entrada en escena de Poliblocs, directe a la posició 482.119. La iniciativa, promoguda per Saül Gordillo, ha fet que algunes de les visites que rebia el periodista blocaire de referència s’hagin desplaçat cap a aquest nou web. Poliblocs potencia els blocs com a mitjà de comunicació entre els polítics i la ciutadania, però deixa de banda, de moment, els blocs polititzats i els dels independents. Amb tot, és una eina excel·lent com ho demostra la seva acollida. Poliblocs, com la XBS, forma part d’aquests nous espais que es nodreixen dels continguts aportats per blocaires i que emergeixen com a alternativa als mitjans convencionals.

I també crida l’atenció l’entrada de Reagrupament.cat directament a la posició 675.730, poc més per sota de L’Avanç i poc més per sobre del Partit Republicà Català. La Plataforma Pro Seleccions ocupa el lloc 739.017 després que el 23 de febrer ocupés el 944.566, en un altre exemple de cursa alcista. I també van a l’alça Víctor Alexandre, E-Criteri, Cinema Català, Enderrock, l’APPEC, Maulets, Acció Cultural del País Valencià, etc, etc. No les puc comentar totes, però podeu veure-ho vosaltres mateixos.

Crec que val la pena estar atents a aquestes coses. Com deia a l’inici, són dades objectives. El país s’ha abocat a Internet i a la creació de continguts. Crec que seria un error menysprear aquesta presència virtual i que cal més interacció entre allò virtual i allò real. Cadascun de nosaltres és un punt de la xarxa. Si a més de ser punt de recepció esdevenim punt d’emissió, reforcem la xarxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!