Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

20 de juny de 2009
4 comentaris

Converses amb un conductor

Pujo a l’autobús de línia regular i, com que és buit i el conductor és un xicot molt simpàtic que ha de fer un parell de minuts de temps abans de sortir per complir l’horari, s’inicia una conversa. Obre el diari (edició catalana d’un que en té també de castellana) i diu (C és el conductor; P és el passatger):
C: A veure què passa al món…
P: Uf, no vulguis saber-ho. La meitat passa gana i l’altra meitat es mata. En el fons vivim al rovell de l’ou.
C: Oi que sí? No sé pas com acabarem.
P: En realitat sempre ha estat així. Canvien els escenaris i prou.
C: Què vols dir?
P: Que aquí, per exemple, ens esbatussàvem del 36 al 39 mentre altres vivien en pau.
C: Ah, sí! I després, amb la dictadura…
P: Exacte. Ara continuem patint moltes mancances democràtiques, però encara vivim relativament bé.

(continua)

C: El que passa és que la gent aquí no va unida. Abans anaven tots junts i si calia feien una vaga de tramvies o ho paralitzaven tot. Ara la gent no protesta.
P: Home, aquests últims anys hi ha hagut un parell de manifestacions que déu n’hi do…
C: Manifestacions? Doncs ara no hi caic. No les tinc presents…
P: Doncs hi havia molta gent al carrer.
C: Quan van ser?
P: El 18 de febrer de 2006 i l’1 de desembre de 2007
C: I per què van ser?
P: Pel dret de decidir?
C: Pel dret de què?
P: De decidir. Decidir si la gent vol continuar formant part de l’Estat espanyol o si prefereixen que Catalunya sigui un estat.
C: Ah, doncs això no em va arribar… De tota manera, no acabo de veure que si Catalunya anés sola…
P: No, sola no: amb la Unió Europea. Espanya no està pas sola, ara, aïllada del món. Formem part de la Unió Europea.
C: Però això és molt difícil.
P: És qüestió de majories. El dia que la majoria ho vulgui s’haurà de respectar la decisió, com ha passat arreu.
C: Però els partits que demanen això no guanyen les eleccions.
P: És que són coses diferents. El dia que hi hagi un referèndum votaran SÍ o NO persones que quan es tracta de triar partits per governar trien coses diferents. CiU, per exemple, formalment no és un partit independentista, però la immensa majoria dels qui voten CiU votarien SÍ en un referèndum d’independència.
C: Sí… És clar. Però econòmicament no crec que fos interessant, no?
P: Doncs els estudis dels especialistes diuen el contrari. Tots asseguren que si Catalunya fos estat seríem un dels països més pròspers de la Unió Europea.
C: Home, si ho diuen ells, jo no sóc qui per qüestionar-ho.
P: No, no. Ni jo. Ells són els entesos. Són catedràtics d’economia, professors d’universitat.
C: Doncs jo no sabia que hi hagués aquests estudis. Em pensava que això de la independència era cosa dels nacionalismes i tal.
P: Ui, què va! El que passa és que a alguns ja els sembla bé que corri aquesta impressió.

El trajecte, curtet, no ha donat per més. Però la dada és clara. Molta gent no percep encara la pressió per un estat propi, el projecte polític que s’està impulsant, i ni tan sols recorda que darrerament hi hagi hagut manifestacions. Això vol dir que hem de continuar. I en segon lloc, molts encara tenen la impressió que això de la independència és cosa de radicals que volen manipular, sense adonar-se que els manipulats són ells des del moment que desconeixen (si més no fins que algú els ho explica) coses tan importants per a ells. Ah, i que, com heu vist, el fet que CiU no es defineixi encara com a partit independentista provoca la sensació que els independentistes som una minoria i fa més difícil la percepció del suport social a l’estat propi.

  1. Xavier, em pots explicar perquè ERC va votar l’altre dia contra la ILP del referèndum d’autodeterminació? És que ja no entenc res, la veritat. Si tot segueix així, deixo l’independentisme.

  2. Donç jo, sempre que pujo a un autobús de linia regular hi llegeixo un rètol que diu: PROHIBIT DISTREURE AL CONDUCTOR.

    Crec que t’ho ha inventat per fert’ho venir be tot plegat.

  3. Hola Xavier,

    sóc viatjant de comerç i el què mi trobo per aquest món català és d’alló més encoratjador per l’independentisme del país, dia si i dia també parlo amb els diferents empresaris de les diferents empreses clientes meves amb un resultat cada cop més agressiu vers el radicalisme espanyolista. L’empresari comença dient sempre que l’economia espanyola no va be i no parla de l’economia catalana fins que li faig saber que el què li cal a Catalunya és una economia pròpia que defensi la població i l’empresari català, és aquí on surt tot alló tancat dins d’aquell empresari amb paraules com “el futur és a Europa i no pas a espanya”, “potser el mal dels catalans és que som espanyols”, “l’única solució és ser independents d’espanya”, “si anéssim sols tindriem ajuts per la meva empresa”, “espanya ens arrossega cap l’abisme”, “la economia de la meva empresa estaria millor a Europa”, “els impostos espanyols són el meu pitjor mal son”…
    Fa dos anys eren pocs, molt pocs els empresaris que deien aquestes paraules, avui quedo bocabadat de com han donat la volta a la truita i ho manifesten amb sinceritat sobtada amb una mica de peixet… Potser espanya és on és però ben segur que Catalunya cada cop és més gran i més tinguda en comte…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!