Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

9 de gener de 2015
0 comentaris

Resum del debat : I ara, què fem?

Data: 15 de desembre de 2014
Lloc: Ateneu Popular “la Violeta”, vila de Gràcia. BCN.
Inici: 19:30 h. Final : 21 :35 h.
Assistència: 67 persones.
Debat organitzat per Amics de la Violeta i el Fòrum Narcís Monturiol (FNM)
Van ser-hi ponents en Joan Subirats, Catedràtic de Ciència Política de la UAB i en Joan Tardà, diputat d’ERC al Congrés de Diputats.
Va moderar el debat en Jordi Salat del FNM.

En Joan Subirats va desenvolupar la seva exposició en base a aquest fil conductor:

1. La Globalització: L’hegemonia del capital financer sobre la política dels estats i de les institucions polítiques de rang superior. La revolució d’Internet i la desaparició quasi total del “fordisme” a nivell mundial. L’hegemonia econòmica de la Xina a partir del,paradigma : fort creixement econòmic/ manca de drets laborals i salaris dignes per es treballadors, fallida de l’Estat del Benestar als països de la UE, que no tornarà.
2. El final de la Transició : El bipartidisme PP -PSOE a Espanya, la corrupció política , econòmica i el frau fiscal, la involució de les llibertats individuals i col•lectives a partir de la majoria absoluta dels populars, el trencament dels equilibris territorials pactats a la Constitució de 1978.
3. El conflicte Catalunya – Espanya: La impossibilitat del model federal, la força i traça que ha mostrat l’ANC amb la seva capacitat d’extensió pel territori i de mobilització global, el creixement de l’independentisme com a expressió nacional situada per gran part de la ciutadania en un context econòmic de crisi global del sistema i de les propostes neoliberals.

Amb quatre paraules :
• Va ser crític amb la Transició, sense oblidar els aspectes positius en el context històric de la dècada dels anys 70.
• Va explicar la importància de les noves formes de cooperativisme, de l’ economia social i d’intercanvi, i d’algunes propostes de decreixement a curt i a mig termini. Va citar a diferents sociòlegs i economistes experts en aquestes temàtiques.
• Va apostar per la democràcia participativa i de base ciutadana, per tal de reivindicar la Política i la regeneració de partits i institucions
• Quant al Procés va palesar la seva preocupació en la possible divisió entre independentistes i soberanistes que afebliria la força social i política que ens podria donar una gran majoria al Parlament de Catalunya en cas d’eleccions anticipades.

Desprès en Joan Tardà va centrar el seu discurs en base a tres punts :

1.La defensa ben argumentada de la Convocatòria d’Eleccions Plebiscitàries per tal de sortir de la situació actual i proclamar la Independència des de la Plaça de Sant Jaume.
2. Els valors socials de l’esquerra i la gestió progressista de l’economia que haurem de tirar endavant els esquerranistes dins del proclamat Estat Català.
3. A partir de la seva ja llarga experiència parlamentària com a diputat d’ERC al Congrés espanyol ens va parlar de :
• Un possible Pacte PP-PSOE
• Un cert increment de l’antipatia que cap a Catalunya té la gent popular de barris de Madrid o d’altres indrets d’Espanya.
• La crosta reaccionària que impregna una part molt gran de les estructures d’Estat alhora de la incomprensió cap a nosaltres que tenen persones competents professionalment de segon nivell de l’Administració Espanyola bé siguin del PP o del PSOE.
• També va ser molt crític amb la Transició. Va citar com exemples els Pactes de la Moncloa i la LOAPA.

En resum va defensar el programa d’ERC posant èmfasi en els aspectes d’equitat social i de defensa de l’escola i la sanitat pública.

Debat :
Va haver-hi unes 20 intervencions que es presenten per grups en base als continguts:
• Les que van defensar els aspectes positius de la Transició, tant de persones que eren independentistes l’any 1977 com de persones que ho són actualment, demanaven alhora unitat política i unitat de la societat.
• Les que van posar de manifest la importància de la internacionalització del conflicte català argument la necessària implicació dels caps d’estat europeus i dels EEUU i del Canadà.
• Les que van ser molt crítiques amb el suport que ERC ha donat sovint a les polítiques neoliberals del Govern de CiU.
Els ponents van estar d’acord amb matisos amb els dos primers paquets d’intervencions , i en Joan Tardà va argumentar les dificultats que ha tingut ERC al Parlament per donar suport a alguns projectes de llei presentats per CiU, tot recordant la lectura del Diari del Parlament on es recullen votacions d’ERC amb grups d’”esquerra” del Parlament.
Val a dir que quasi no es va parlar de “Podemos” ja que ens faltava pair les dades del CEO i no teníem l’Enquesta del País Basc.

FNM, gener de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!