vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

2 de gener de 2012
0 comentaris

Sicus merlot 2008: inici prometedor


“Sicus 2008”
Vi negre criança
Bonastre (Baix Penedès)
1100 ampolles
Celler: Terrers mediterranis
Anyada: 2008
Raïm: merlot
Grau alcohòlic: 14,8% vol
Preu aproximat: 14,70 euros

Comentari:

Caldrà parar atenció a l’evolució d’aquest celler familiar situat a Bonastre, a la comarca del Baix Penedès, amb inquietud per recuperar varietats gairebé oblidades, i talent per innovar i elaborar bons productes, com aquest monovarietal de merlot.

L’Eduard Pié és un jove viticultor que s’ha format també com a enòleg i sommelier. Amb aquest bagatge ha reorientat el celler familiar, dedicat a l’elaboració i venda de vins a doll, en un projecte de recent creació amb el nom de Terrers mediterranis. 

Els nous vins s’envasen amb la marca Sicus (del llatí siccus: sec, sobri, assedegat) en referència a les caracterítiques del terrer. A banda del Sicus merlot, hem pogut tastar dos vins blancs joves de l’any 2010, ambdós esplèndids: el Sicus cartoixà (denominació del xarel·lo a la zona) i el Sicus cartoixà marí (xarel·lo vermell). El cas del cartoixà marí, una mutació del xarel·lo amb pigmentació vermellosa, és especialment insòlit, en tractar-se d’una varietat amb una presència molt residual i que precisa d’un complex procés de vinificació per aconseguir ressaltar les seves propietats.

Pel que fa al Sicus merlot, la seva elaboració s’ajusta a les directrius definides pel propi celler: respecte per la terra, equilibri en la natura, òptima maduració del raïm, criança del vi en bóta i expressió del terrer. El resultat és una acurada integració entre la fruita, molt madura, pràcticament confitura, i la fusta de criança que li confereix un fons balsàmic. S’obté un vi ampli i agradable, potent i harmoniós, en què paradoxalment els seus 14,8 graus no es fan palès, … arrencar aquests ceps de merlot és pecat!

Nota de cata.
Color vermell robí intens. Nas profund i elegant amb sensacions de fruita negra, tocs balsàmics, toffee. En boca, carnós i equilibrat, sensació de frescor, tanins sedosos, llaminer. Final llarg i persistent en què es recuperen sensacions balsàmiques, de fruita confitada i alcohol.

Data de tast: desembre 2011

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,60/10
Altres informacions. El web del celler encara no és operatiu. Pel que fa a les xarxes socials, disposa de pàgina al Facebook. A destacar l’article sobre el Sicus cartoixà marí publicat per Anna Casabona al bloc lavinotecadelrebost i al portal Vadevi.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!