vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

3 d'agost de 2013
0 comentaris

Roureda Licorella Blanc Únic: pedro ximénez al Priorat

“Licorella Únic”
Vi blanc amb criança

DOQ Priorat
Celler: Cellers Unió

Anyada: 2011

Raïm: 100% pedro ximénez

Grau alcohòlic: 13,50 %vol

Preu aproximat: 12 euros
Web: www.cellersunio.com


Comentari:
 

Tot i que la pedro ximénez és una varietat de raïm blanc amb una important vinculació amb la DOQ, el cert és que la seva elaboració com a vi monovarietal, com és el cas, resulta poc freqüent, destinant-se bàsicament a complementar altres varietats autòctones, a les què proporciona major suavitat i frescor. Un vi certament curiós i singular, de tast imprescindible per a aprofundir en la cultura dels vins blancs.


Per a gairebé tothom, la varietat pedro ximènez (PX) s’associa quasi instantàniament als excel·lents vins generosos, secs o dolços, que s’elaboren en algunes zones d’Andalusia, especialment Moriles. Tanmateix, al Priorat, la tradició de conreu d’aquesta varietat, encara que minoritària, es troba indiscutiblement consolidada, havent assolit bons resultats d’adaptació. No obstant, la PX s’utilitza en aquest indret per a elaborar vins blancs tranquils. Una altra especificitat és la seva funció d’acompanyament d’altres varietats, particularment la garnatxa blanca. Per contra, la producció de vins monovarietals a la DOQ és inhabitual, tot i que podem trobar alguna que altra excepció per part de productors inquiets, com ara l’Odysseus PX, de Josep i Sílvia Puig, o el Genium Ximenis, en aquest darrer cas amb una petita aportació de garnatxa blanca.


En el present cas, el vi procedeix de vinyes velles conreades en vas de manera tradicional que proporcionen baixos rendiments per cep, passant a continuació per un laboriós procés d’elaboració que justifica plenament el seu preu. 
 
Després de deixar que el raïm hagi sobremadurat al cep, el most obtingut fermenta a baixa temperatura
en
bótes de roure francès durant divuit dies, mantenint el contacte amb les mares. Sotmés posteriorment a una criança de set mesos en fusta, el vi s’embotella per a continuar el procés d’envelliment, ara en ampolla, durant un mínim de sis mesos addicionals.

La PX és considerada una varietat de vinificació difícil, atès que requereix un seguiment constant del procés de maduració del raím perquè no perdi qualitat, a més, el most resulta força oxidatiu i amb poca càrrega aromàtica. Tot i això, el Celler Unió ha optat per un raïm sobremadurat per a l’obtenció del most, sotmetent el vi a un dilatat període de guarda abans de la seva comercialització i un perllongat contacte amb la fusta per tal de sumar matisos.

El resultat aconseguit és francament reixit. L’elaboració escollida potencia el cos i volum d’una varietat caracteritzada per la seva suavitat. La influència de la barrica, tot i ser netament perceptible en nas i boca, resulta força continguda, sense l’agressivitat d’altres vins passats per fusta, el que permet oferir una càrrega de notes primàries prou rellevant. Eminentment sec, recorda alhora la dolçor de la fruita molt madura, marcat per la influència de la fusta i el toc de mineralitat del terrer. Som davant d’un vi caracteritzat per petits contrastos, sense excessos.

Un vi especialment adient combinat amb determinats plats, per exemple, acompanyat amb una fritada de peix o a la salsa.

Nota de tast. Color groc daurat. Nas d’intensitat mitja amb torrats de la fusta i notes afruitades (fruita blanca) i cítriques. Cos mig, fresc, cremós i amb cert volum. Equilibrat.

Data de tast: juliol 2013


Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,10/10

Per a saber-ne més. Podeu llegir el post al blog pilarvi sobre la varietat pedro ximénez al Priorat

(Nota. VqE paga els vins que comenta i opina lliurament sense condicionaments externs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!