vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

15 de febrer de 2012
2 comentaris

Primeres impressions de 2011 (V): Parrell Jove 2011


“Parrell Jove 2011”
Vi novell negre
DO Montsant
Darmós
Celler: AiBar 1895
Anyada: 2011
Raïm: 40% garnatxa negra, 20% sirà, 20% merlot, 20% cabernet sauvignon
Grau alcohòlic:
14%vol
Preu aproximat: 3,75 euros
 

   
 
  

Comentari:     

Un vi novell no ha de ser entès, necessàriament, com un vi sense transcendència, amb un interès limitat a la seva novetat o al caràcter lúdic del seu tast. Tot i la immediatesa i la falta d’un repòs perllongat, el resultat final d’aquest tipus de vins pot arribar a ser més que remarcable, com ho és en el present cas. 

A la DO Montsant, la climatologia estable va propiciar que el raïm madurés de manera correcta, amb un bon estat de sanitat, registrant un percentatge alt de sucre i també un nivell alt d’acidesa. L’absència de pluges i les temperatures elevades del mes d’agost van comportar l’avançament de la collita, afectant particularment les varietats foranes, començant la verema els primers dies de setembre, o fins i tot abans, especialment al sud de la DO, en tractar-se d’una zona tradicionalment primerenca.

 

El Parrell Jove procedeix de Darmós, situat precisament al sud de la DO Montsant. Tot i que aquesta població es troba al terme de Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre, resta inclosa a la DO, juntament amb Serra d’Almós, per la seva històrica tradició vinícola i la proximitat amb la comarca veïna del Priorat. 

Aquest vi és elaborat per una petita empresa familiar dedicada al conreu de la vinya, fruiters i oliveres, que envasa també olis i vins de collita pròpia.

Està format per un cupatge de garnatxa negra, la varietat predominant a la zona, juntament amb percentatges més petits de tres varietats foranes: cabernet sauvignon, merlot i sirà. El resultat és certament aconseguit, sobretot si es té en compte que se situa en el segment de vins joves. La presència de la fruita és molt marcada, conferint al vi un sabor dolcenc (fruita negra, figa assecada, …), que contrasta amb el to amargós de la regalèssia. Aquesta combinació evoca, ni que sigui llunyanament, els vins amontillats, però la seva acidesa li proporciona una adequada frescor en boca. Tot i un grau alcohòlic força elevat per tractar-se d’un vi jove (14 graus), no es percep gens pesant, una de les seves virtuts, juntament amb la seva suavitat sense el més mínim rastre d’astringència. 


Un vi fàcil de beure, però alhora amb un punt d’interès que pot agradar a un ampli espectre de públic.


Nota de tast.
Color viu cirera picota d’intensitat moderada. Presència abundant de llàgrima a la copa. Aromes intensos de fruita negra i fruits del bosc, juntament amb notes vegetals de regalèssia. Pas suau en boca on es reprodueixen notes de fruita sobremadurada i amargants. Equilibrat. Alcohol ben compensat. Postgust ampli. Llaminer.


Data de tast: febrer 2012


Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9/10

 
Altres informacions. A destacar el nou disseny de l’etiqueta, que millora de manera remarcable la presentació anterior. El celler disposa de web propi, www.celleraibar.eu, modest en recursos i peculiar en continguts. A la categoria de contraetiquetes, per exemple, els més lletraferits trobaran un inesperat recull de poemes i autors literaris. D’altra banda, les imatges permeten conèixer el celler i el seu entorn, amb unes magnífiques vistes del paisatge del sud de la DO Montsant.

  1. Hola!

    No és fins avui que he conegut el teu bloc i em sap greu haver-me’l perdut fins ara. El seguiré perquè m’agrada molt el teu punt de vista.

    Salut!

    Jaume
    vinsdecatalunya.blogspot.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!