vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

24 de gener de 2012
0 comentaris

Primeres impressions de 2011 (IV): Jordi Miró garnatxa negra


“Jordi Miró garnatxa negra/maceració carbònica 2011”
DO Terra Alta
Corbera d’Ebre
Celler: Jordi Miró
Anyada: 2011
Raïm: garnatxa negre/sirà
Grau alcohòlic: 14,00 %vol
Preu aproximat: 7,50 euros
 

 

Comentari:

Un Beaujolais mediterrani. El celler Jordi Miró presenta una garnatxa allunyada de la imatge clàssica dels vins negres de la Terra Alta. Es tracta d’un vi de l’any que s’acosta a l’estil del Beaujolais nouveau, però que no l’imita. Un vi amarat de fruita que celebra el final de la verema.

La verema a la Terra Alta ha estat marcada per l’absència de pluja i les fortes temperatures dels mesos d’agost i setembre. Aquest fet ha comportat una reducció de la producció, estimada en un 20 per cent a nivell global, a més d’un cert patiment de la vinya provocat per l’estrès hídric, sobretot en parcel·les sense sistema de reg, la qual cosa s’ha pogut pal·liar parcialment avançant la collita uns dies sobre la previsió inicial. La manca de pluja, en canvi, ha contribuït a que l’estat sanitari del raïm fos excel·lent, un factor clau per a l’elaboració de vins de qualitat.

 

En el present cas, la graduació alcohòlica obtinguda (14 graus), prou elevada per tractar-se d’un vi jove, és indicativa de la potència i cos que poden assolir els vins negres de l’anyada 2011.

 

No obstant, la seva elaboració mitjançant el procediment anomenat de maceració carbònica, propicia un vi més suau, menys tànnic, i molt més fruitós i aromàtic. La maceració carbònica es basa en la vinificació sense aixafar el raïm, dipositant els raïms sencers en un compartiment tancat, dotat d’una atmosfera de gas carbònic i a baixa temperatura. Per posar un exemple, seria com guardar una peça de fruita sencera en una bossa de plàstic, sense ventilació, el què acabaria provocant un procés de fermentació interna de la pròpia fruita sense microbis ambientals.

 

Però a diferència del Beaujolais, que s’elabora amb raïm Gamay, el cupatge aquí es composa de garnatxa negra i sirà, proporcionant un cos i estructura impossibles de trobar en el vi borgonyès. Les notes florals en nas són substituides per la fruita, mentre que, pel que fa al color, les tonalitats violàcies del Beaujolais donen pas ara a una pigmentació cirera intensa.

 

Nota de tast. Color cirera, ribet violat. Llàgrima abundant en copa. Aromes expressives de fruita vermella madura (maduixa, gerd), regalèssia. Pura fruita en boca, lleument amargós. Molt bona acidesa. Llaminer. Estructura mitja.

 

Nota de tast. Data de tast: gener 2012


Valoració Vins que Estimo:
Notable 8,5/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!