vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

21 de gener de 2012
0 comentaris

Primeres impressions de 2011 (III): Jordi Miró garnatxa blanca


“Jordi Miró garnatxa blanca/maceració pelicular 2011”
DO Terra Alta
Corbera d’Ebre
Celler: Jordi Miró

Anyada: 2011
Raïm: garnatxa blanca
Grau alcohòlic: 13,5 %vol
Preu aproximat: 7,50 euros

Comentari:

El tast d’aquest prometedor vi del celler Jordi Miró, perfumat i llaminer, fa pensar que hom podrà gaudir d’una bona anyada pel que fa a aquesta varietat característica de la Terra Alta.  

Com s’indica a la pròpia etiqueta, en l’elaboració d’aquest vi s’hi ha utilitzat la tècnica de maceració pelicular, la qual cosa significa que el most obtingut del raïm resta en contacte amb les pells durant un cert temps a molt baixa temperatura. Aquest procés de maceració o contacte pretén proporcionar aromes més complexes i donar una sensació de criança al vi blanc.

La tècnica aplicada suposa una certa reinterpretació dels vins blancs “brisats” tradicionals, amb fort predicament a la Terra Alta i a Corbera mateix. En els cas dels vins brisats, però, el procés és molt més radical i les pells romanen en contacte amb el most durant tot el procés de fermentació, a la manera de fer dels vins negres. Els vins brisats tenen una certa acceptació pel seu cos i color enfosquit, quasi taronja, però són més aviat pesats i alcohòlics i corren el risc de presentar una certa astringència.

Tornant a aquest vi, tot i que, evidentment, és plenament fidel a les característiques varietals de la garnatxa blanca, cal fer notar que, pel fa a la seva elaboració, s’inscriu en una línia renovadora que s’obre pas en els darrers anys i que apropa aquests vins tradicionals als gustos actuals, optant per vins cada vegada més equilibrats i frescos, més aromàtics i fruitosos, lluny dels vins del passat, el que els permet competir en peu d’igualtat amb qualsevol altre vi blanc forà per famós que sigui el seu origen.
Excel·lentment concebut, resulta difícil demanar gaire més a un vi novell i, alhora, obre grans expectatives sobre els vins que arribaran més tard al mercat i que hauran pogut gaudir d’un repòs més prolongat.
Nota de tast. Color groc brillant amb tocs verdosos, presenta una certa evolució com a conseqüència de la maceració. Ric en aromes, fruita blanca (poma), meló, flors blanques i plantes silvestres mediterrànies. Fresc en boca, notes fruitoses i de fonoll, alcohol ben compensat. Saborós. Persistent.
Data de tast: gener 2012

Valoració Vins que Estimo:
Excel·lent 9/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!