vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

9 de febrer de 2013
0 comentaris

Martí Fabra Selecció Vinyes Velles 2009: excel·lència sense maquillatges


“Martí Fabra Selecció Vinyes Velles”
Vi negre criança
DO Empordà
Sant Climent Sescebes (Alt Empordà)
Celler: Martí Fabra
Anyada: 2009
Raïm: garnatxa i altres (samsó, ull de llebre, sirà, cabernet sauvignon)
Preu aproximat: 8/10 euros

 

Comentari:

Al post dedicat al Martí Fabra Vinyes Velles 2007, s’hi afirmava, atenent de ben segur més l’opinió publicada que no pas directament l’opinió pública, que Martí Fabra era un celler “desconegut possiblement per molts”. La realitat ha resultat ser ben bé la contrària: és l’entrada del bloc que més visites ha rebut fins ara, enfilant-se per sobre del miler del total de 28.000 registrades. 

Situat voluntàriament al marge del rum-rum comunicatiu,  aquest vi, i per extensió el seu celler elaborador, segueixen any rere any, impertorbables, la seva pròpia trajectòria.


Una de les particularitats més atraients dels vins elaborats amb tècniques artesanals i amb raïm de procedència perfectament identificada, és la manca d’una reproducció uniforme i repetitiva en cada anyada. En aquests vins, els múltiples factors que influeixen en el creixement i maduració del raïm, com els ambientals (insolació, pluviometria, …) però també d’altres (tècniques de conreu, malalties de la planta, …) hi tenen una repercussió notable sobre el resultat final, de manera que mai les anyades són exactament iguals. No passa el mateix en el cas dels vins obtinguts a partir de processos industrials, en què la tecnologia pot dotar d’un caràcter homogeni i uniforme, any rere any, a grans volums de granels de procedència diversa o fins i tot anònima.


Aquesta reflexió ve a tomb en vins com el Selecció Vinyes Velles, en què sense renunciar als seus trets bàsics, s’hi troben matisos diferents en cada anyada. És la mena de vi idoni per a tasts verticals, on s’hi poden apreciar tant les característiques específiques de cada collita com la seva evolució a causa de l’envelliment.


Pel que fa a l’anyada 2009 s’hi aprecia la millora de la fusta de la criança en relació al 2008, amb una presència més acusada de notes balsàmiques. D’altra banda, tot i la seva elevada concentració, no arriba a l’extrem de l’any anterior. Vi de llarg recorregut i capacitat d’envelliment, en aquest moment ofereix una influència molt marcada del seu pas per bóta de roure que anirà minvant amb el pas del temps. Amb tot, és absolutament apte per al seu consum immediat, sense mostrar-se en absolut cru o astringent, precisant només obrir el tap una estona abans de la seva degustació, tot i que és preferible servir-lo en decantador.

Un gran vi empordanés -dels que romanen gratament en el record gustatiu-, apte  per a una amplíssima gamma de públic tot i els seus 15 graus.  

Manté una més que elogiable relació qualitat preu.

Nota de tast. Capa picota fosca, voraviu granat, llàgrima densa i lenta. Fruita madura en nas i intenses notes derivades de la fusta: cacau, balsàmiques. Alcohol. En boca, voluminós alhora balsàmic i fresc. Pas fruitós (cirera, móra). Punta alcohòlica i records minerals. Bona tanicitat. Equilibrat i potent. Persistent

Data de tast: gener 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,80/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!