vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

28 d'octubre de 2011
0 comentaris

Les Paradetes 2006: l’enigma de la natura




“Les Paradetes 2006 “
Vi negre de criança
DO Conca de Barberà

Prenafeta (Montblanc)
Celler: Escoda­­­-Sanahuja
Anyada: 2006
Raïm: Garnatxa, Samsó, Sumoll negre
Grau alcohòlic: 14%vol
Preu aproximat: 18/19 euros

Agricultura biodinàmica

Comentari:

Una de les principals característiques del Celler Escoda-Sanahuja és el seu compromís amb l’agricultura biodinàmica. Aquest mètode s’aplica no sols en el conreu de la vinya si no també en l’elaboració posterior dels seus vins. Per aquest motiu, es defineixen com a vins naturals procedents de l’agricultura biodinàmica.


De manera molt sintètica, el mètode biodinàmic pretén aconseguir una relació correcta entre l’home i la terra, per la qual cosa aplica en el conreu un conjunt de pràctiques destinades a assegurar la salut del sòl i les plantes, millorant-ne la fertilitat.
Pel que fa a l’elaboració del vi, s’evita l’addició de productes enològics autoritzats, fins i tot d’un conservant com  és l’anhídrid sulfurós (sulfits).

Com tots els mètodes, la biodinàmica comparteix, alhora, defensors entusiastes i detractors escèptics. En aquest sentit, és important remarcar que no tots els vins biodinàmics són necessàriament excel·lents, de la mateixa manera que hi ha grans vins provinents de tots els tiups d’agricultura, sigui biodinàmica, ecològica o senzillament convencional. El que de debò acaba prevalent, en cada cas, és el coneixement i la passió aplicada al conreu i a l’elaboració del vi subsegüent.

I en aquest cas, sembla indubtable que l’esforç i la cura dedicades al medi –terra i vinya- repercuteixen, d’una manera o d’altra, en la millora de la qualitat de la collita. N’és un senyal indicatiu la presència d’una dosi tan petita de sulforós en els vins del celler. Per experiència pròpia, podem dir que hi ha poques coses tan frustrants com que un vi es malmeti per la manca d’un sulfitat suficient, esdevenint inbevible i llençant en orris la feina de mesos o d’anys. Aconseguir que el vi mantingui les seves propietats sense sulfurós afegit (un eficacíssim antisèptic, en definitiva) sembla gairebé miraculós i només s’explica per un estat sanitari del raïm del tot impecable.

Pel que fa a Les Paradetes, recorda en certa manera els vins borgonyesos, i no sols per la forma característica de la seva ampolla si no també pel seu delicat bouquet. Tot i que, paradoxalment, la seva composició es basa exclusivament en varietats locals de raïm, una tria que ara ningú posa en qüestió, però que no fa massa temps encara generava moltes controvèrsies. Juntament amb la garnatxa i el samsó (carinyena), cal destacar el mèrit d’haver inclòs el sumoll, una varietat  de llarga tradició que estava a punt d’extingir-se i que era força menyspreada en considerar-se que no era adient per a l’elaboració de vins de qualitat.

Es tracta d’un vi fi, amb marcada personalitat, el que no és ben bé equivalent a un vi amable: els seus catorze graus no s’amaguen i romanen presents en tot  el tast. Una criança curta en fusta, de només sis mesos, afavoreix el marcat protagonisme de la fruita en nas i boca. El roure de la bóta, però, impregna noblement tot el vi.


L’anyada 2006 porta més d’un any al mercat (es pot trobar l’anyada 2007 als comerços), mantenint-se en un moment òptim de consum.


Pel seu preu pot quedar fora d’alguns pressupostos, però en aquest cas, si és possible, val la pena fer-ne una excepció.


Nota de tast.
Color cirera intens amb reflexos granes. Aromes de terrós i fruita vermella, fusta ben integrada i harmònica, notes balsàmiques, mentolades. En boca presenta una bona estructura, fresca i agradable, complex, llaminer, no molt llarg. Un vi més intens que potent.


Data de tast:
octubre 2011


Valoració dels Vins que Estimo:
Excel·lent 9,75/10


Altres informacions.
El web celler-escodasanahuja.com ofereix informació sobre el celler i el seu entorn. Les Paradates 2006 va obtenir 91 punts a la llista de l’any 2010 que publica la revista “The Wine Advocate”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!