vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

21 de juliol de 2012
0 comentaris

Garnatxes blanques (II): ?Les Brugueres 2011?

“Les Brugueres 2011”
Vi blanc
DOQ Priorat
Scala Dei (La Morera del Montsant)

Celler: La Conreria d’Scala Dei

Anyada: 2011

Raïm: 100% garnatxa blanca

Grau alcohòlic: 14,00%vol
Preu aproximat: 14 euros
Web:
www.scaladei.org
 

 

Comentari:

Una garnatxa camaleònica. Vet aquí una manera diferent de concebre la garnatxa blanca.

És evident que en els darrers anys el vins de garnatxa blanca han experimentat un important salt qualitatiu, mercès a la millora dels mètodes de conreu i de les tècniques aplicades a la seva delicada elaboració.

“Les Brugueres” és un dels exemples més gràfics per copsar l’espectacular progressió d’aquesta mena de vins.

Aquest jove celler, situat al cor mateix d’Scala Dei, elabora un monovarietal de garnatxa blanca a partir del raïm provinent de les finques Les Brugueres i La Creueta. El most es macera amb les seves pells durant més de 48 hores, a temperatura controlada de 16 graus. Posteriorment, el vi resultant roman durant quatre mesos en contacte amb les mares.

Per la seva curta edat, mostra una consistència sorprenent. Tot i ser un vi de l’any (2011) no es pot considerar, ni de lluny, el típic vi jove a l’ús. El contacte perllongat del vi amb les mares, una vegada acabada la fermentació, l’ha convertit en un vi sòlid, cremós i voluminós en boca, fins el punt que, si es tastés a cegues, seria difícil de discernir si ha tingut o no un pas previ per bóta de fusta. 

Un vi camaleònic. Efectivament, mantenint les característiques definitòries de la garnatxa blanca, el cert és que el resultat final de la seva elaboració es diferencia força de les garnatxes més tradicionals, arribant a evocar en el seu tast altres prestigioses varietats, especialment el chardonnay, pel seu tacte gras i sedós en boca, presentant, a més, notes afruitades i dolces poc habituals.

Difícilment decebrà als aficionats als vins blancs, fins i tot aquells (esperem que cada vegada siguin menys) que encara són reticents a les garnatxes

Seria curiós saber com evolucionarà aquest vi, que en aquest moment mostra tot el seu esplendor, a un o dos anys vista. 

Nota de tast. Color daurat pàl·lid, lleugerament evolucionat a causa de la maceració amb les pells, brillant, restes de carbònic. En nas, aromes intensos de fruita d’os dolça (albercoc, préssec), poma, herbes aromàtiques (matafaluga), matisos derivats de les mares (mantegós). En boca, fresc, estructurat  i gras. Afruitat, herbaci, fons mineral. Llarg i rodó. Postgust persistent.

Data de tast: juny i juliol de 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,80/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!