vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

21 de febrer de 2012
0 comentaris

Elios 2009: un Priorat bàsic


“Elios 2009”
Vi negre de criança
DOQ Priorat
Bellmunt del Priorat
Celler: Costers del Priorat
Raïm: 55% garnatxa, 35% carinyena, 10% cabernet sauvignon i sirà
Anyada: 2009
Grau alcohòlic: 14,5%vol
Preu aproximat: 7 euros

Comentari:

A la mitologia grega, Hèlios és la personificació del Sol, l’element clau de què depèn l’òptima maduració del raïm, imprescindible per a l’elaboració dels bons vins. D’altra banda, des d’un punt de vista merament prosaic, l’ajustat preu de l’Elios 2009 amplia l’accés als vins negres prioratins a un segment de públic més gran.   

El celler Costers del Priorat es troba situat al municipi de Bellmunt de Priorat, en un indret difícil per al conreu, en què els ceps es planten sobre petites terrasses situades en vessants muntanyosos, obligant a realitzar manualment la majoria de feines; però privilegiat pel que fa a la qualitat del raïm i dels vins resultants. La finca té un superfície d’unes 20 hectàrees i posseeix vinyes velles de garnatxa i carinyena amb una edat compresa entre els 40 i els 100 anys. Fa uns 15 anys es va tornar a plantar garnatxa i cabernet sauvignon, i més recentment s’hi ha afegit sirà, merlot, i altra vegada cabernet sauvignon.

 

El celler produeix quatre vins, Clos Cypres – procedent de la parcel·la amb les vinyes més velles de garnatxa i carinyena de la propietat-, Pissarres -amb una criança no tan perllongada i provinent també de ceps amb produccions molt baixes-, Reflexe, i Elios. Entre tots ells, però, existeix un fil conductor comú, a causa del clima sec i del sòl poc fèrtil de la contrada, format per pissarra licorella, que dóna lloc a un raïm molt concentrat i a vins potents, d’alt grau alcohòlic, amb tanins madurs i notes minerals. Una identitat cent per cent prioratina, en definitiva.


L’Elios es podria considerar el vi bàsic del celler. Un vi d’elevada qualitat i que recull les característiques de tipicitat ja ressenyades, però sense assolir, òbviament, el mateix nivell de sofisticació i complexitat dels vins de la gamma alta del celler.
El seu cupatge està format fonamentalment per les dues varietats autòctones del Priorat (garnatxa i carinyena), amb una petita addició de varietats franceses (cabernet sauvignon i sirà). Rep una criança de deu mesos en bótes de roure i reposa a continuació en ampolla.  

Amb una reixida presentació a nivell estètic, l’Elios s’inscriu en la línia clàssica dels vins negres prioratins, però amb una presència de notes minerals més moderada que en altres casos. En nas presenta aromes netes de fruita madura i torrats de la fusta ben integrada. En boca es mostra elegant i complex. Destaca també un grau alcohòlic potent (14.5 graus), però molt ben integrat amb la resta d’aromes i en el seu pas per boca

 

Per les seves característiques, és recomanable obrir l’ampolla i airejar el vi durant una estona prolongada abans del seu consum.


El seu preu, situat per sota del promig dels vins de criança de la DOQ, ha estat un dels elements més destacats per la crítica especialitzada (Guía Peñín, …). Recentment, Carlos Delgado, l’incloïa en una llista de sis vins recomanats entre 5 i 10 euros  (“Brindar en tiempos difíciles”, El Viajero de El País 27/01/2012).
 

Nota de tast. Color cirera, ribet granat. Llàgrima grossa a la copa. Aromàticament intens. Fruita vermella i negra ben madura (confitura) i torrats de la fusta. En boca, fresc i equilibrat. Sabor a fruita, mineral. Carnós. Acidesa correcta. Lleu astringència que escampa amb el temps. Final persistent, càlid, balsàmic, elegant.

Data de tast: febrer 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,25/10 

Altres informacions. Val molt la pena entrar a la pàgina web del celler, costersdelpriorat.com, encara que només sigui per a veure la galeria d’imatges. Les  fotografies dels vinyers, esglaonats en bancals des del cim fins el peu de les muntanyes properes al poble de Bellmunt, permeten contemplar un autèntic jardí enmig de la natura. Un homenatge a una feina esforçada que és característica de la DOQ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!