vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

16 de juny de 2012
0 comentaris

Compte amb les carinyenes (VI): Roig Parals Samsó 2005 Vinyes velles

“Roig Parals Samsó 2005 Vinyes velles”
Vi negre criança 
DO Empordà

Mollet de Peralada (Alt Empordà)
Celler: Roig Parals
Raïm: 85% samsó (carinyena), 15% merlot
Grau alcohòlic: 15%vol
Preu aproximat: 12/18 euros
  

Comentari:
 
El celler empordanès Roig Parals, de creació recent, però amb uns sòlids antecedents, va tenir l’encert d’apostar per la carinyena des de l’inici. El Samsó Vinyes velles 2005 pertany a la primera anyada del celler, però sense continuïtat a partir de la verema següent en ser substituït per l’elogiat Camí de Cormes, una carinyena cent per cent. En un context musical es podria dir que el Samsó Vinyes velles seria com un disc desclassificat. Però si per casualitat ensopegueu amb una ampolla de 2005 (encara n’hi ha en botigues), no us perdeu l’experiència de tastar aquest vi desparellat.

Tot i que el celler no s’inscriu a la DO Empordà fins  l’any 2004, el cert és que la generació que actualment comanda el celler i les vinyes [Santi Roig i Mariona Parals] és continuadora d’una llarga tradició familiar que es remunta al segle XIX. 
 
El celler treballa un total de catorze hectàrees, de les quals deu són propietat de la família, on s’hi troba una valuosa carinyena -centenària en uns casos o molt vella en d’altres-,  a més de cabernet sauvignon i merlot plantats ara fa onze anys; conreant també, pel que fa a les varietats blanques, muscat, macabeu i garnatxa.  

Les carinyenes centenàries són un bé escàs i cada vegada més preuat. I el celler ha sabut explotar aquesta joia de la corona, present a les parcel·les més antigues de la propietat, situades a la zona del Garrigal de Peralada i datades a partir de 1896. En aquest terrer sorrenc i de baixa acidesa s’hi va plantar la varietat carinyena, empeltada en ceps americans que els avantpassats de la família Roig portaren de França després de la plaga de la fil·loxera.  
 
 
Amb aquesta aposta es desmenteixen els nombrosos prejudicis que han circulat sobre la carinyena, considerada un raïm menor, amb poc cos, alcohòlic, i mancat de fruita i suavitat. Ans al contrari, es demostra  una vegada més que la carinyena pot produir vins negres elegants i sedosos, molt especialment a mesura que avança l’edat de la vinya en qüestió. 

El Samsó vinyes velles de 2005 es composa fonamentalment per carinyena però conté també una petita fracció de merlot, una fórmula innovadora en aquell moment pel protagonisme que s’hi donava a la varietat local. En efecte, tot i que històricament la carinyena ha estat la varietat predominant a la DO, s’ha utilitzat bàsicament en cupatges amb d’altres varietats, particularment garnatxa, per contrarestar-ne l’oxidació, gràcies a la seva gran quantitat de tanins, i aportar-ne acidesa. 

 

L’any següent, el 2006, el celler dóna una altra volta de cargol, reforçant la seva ortodòxia, i opta per elaborar un vi negre únicament amb raïm procedent de carinyenes centenàries de la seva propietat, el Camí de Cormes.


Tornant a aquest Samsó de vinyes velles, es troba ara en un moment òptim de consum i maduresa. Enfront d’altres vins que són al mercat sense haver completat un procés d’arrodoniment suficient, aquest Samsó es troba llest per a obrir i beure en breu estona, encara que també es pot decantar si es disposa de major temps.

El dilatat període de criança ha aportat un seguit d’elements terciaris i ha confegit un vi fi i elegant, fàcil de beure. Un vi amb nervi, però que no té res de punyent o intimidador tot i el seu grau alcohòlic elevat, i que es troba lluny d’evidenciar qualsevol signe de decadència o decrepitud. Resulta difícil d’endevinar el temps de recorregut que encara li resta. 

A més del seus trets netament varietals, un factor que ajuda a entendre aquest caràcter singular és, com explica el mateix celler, la seva vinificació amb els llevats naturals del propi raïm, que li confereixen una rusticitat i autenticitat poc habituals.

Entre un passat tangible i un present ben orientat, el futur del celler s’albira prometedor, mantenint-se fidel a una exigent filosofia, que es beneficiarà, a més, de la previsió d’ampliació dels espais destinats a vinificació.

Nota de tast.
Color cirera picota evolucionat que denota el temps de criança, encara viu. Llàgrima greixosa a la copa. Aromes a fruita negra i regalèssia. Fusta de criança molt ben integrada (cacau, balsàmic). Estructura excel·lent en boca. Ben compensat. Pas sedós que manté els records de la fruita, gens astringent. Llarg, càlid.
   

Data de tast: abril/juny 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,65/10

El contrapunt. El terrer mana. Un tast molt interessant també és comparar els vins del celler de 2005: el Samsó vinyes velles i el Pla del Molí, de cabernet sauvignon i merlot. En ple debat entre varietats autòctones i foranes, és curiós percebre les importants similituds entre ambdós vins, cosins germans. Tot i les diferències organolèptiques, el cert és que el procés de criança i un terrer de semblants característiques els acosta més dels que podria semblar. La conclusió és que difícilment el terrer s’adapta al cep; ben al contrari, és el cep el qui s’ha d’esforçar per adaptar-se al terrer, del què n’acaba adquirint-ne moltes de les característiques i influències que després es podran trobar en el vi resultant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!