vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

9 de juny de 2012
0 comentaris

Compte amb les carinyenes (V): Gelamà samsó 2010

“Gelamà samsó 2010”
Vi negre 
DO Empordà

Vilajuïga (Alt Empordà)
Celler: Gelamà
Raïm: samsó (carinyena)
Grau alcohòlic: 14,5%vol
Preu aproximat: 7,50 euros

Comentari:

Els vins de carinyena a l’Empordà (i per extensió, també al Rosselló) mostren unes notes prou diferenciades si es comparen amb els de les DO’s catalanes més meridionals. El tast del Gelemà samsó és una bona opció per apreciar-ne aquest caràcter propi. Un monovarietal que reflecteix prou fidelment la personalitat de les carinyenes empordaneses.

Els antecedents del celler es remunten a la seva fundació l’any 1892, arribant a esdevenir una de les empreses elaboradores més importants de l’Alt Empordà dedicada a escumosos. Arran de la guerra civil, l’activitat va quedar paralitzada durant més de setanta anys. Ara, els descendents han repres l’elaboració de vins i en l’etapa actual el celler es centra en la producció de monovarietals de procedència preferentment autòctona i amb produccions quantitativament limitades: un rosat de garnatxa, un blanc de macabeu -certament interessant-, i un negre de carinyena (samsó), a més d’un merlot. 

En el cas del samsó, el raïm prové de la finca Els Murdals, situada al terme de Vilajuïga, amb un sòl de textura franco-argilososorrenca i pobre en matèria orgànica. La vinya va ser plantada l’any 1955 i es condueix en vas.


Encara que a l’Empordà la carinyena és la varietat negra més estesa, el cert és que es destina pràcticament sempre a vins de cupatge. Per això, quan es troba una rara excepció com ara el Gelemà, mostrant la carinyena sense maquillatges, el tast del vi ha de sorprendre sens dubte.

 

Es tracta d’un vi clarament incardinable en la manera de ser dels vins negres empordanesos, sense la contundència o la carnositat que es poden trobar en vins més meridionals, però que ofereixen a canvi una estructura en boca i un pas sedós molt característics. En aquesta carinyena, tot i ser plenament identificables les notes de fruita madura, negra i vermella, s’hi percep el predomini d’aromes i sensacions vegetals provinents de plantes silvestres i bosc mediterrani, amb deixos amargosos, però sense confondre en absolut amb aspror o verdor.  

Vi amb una correcta acidesa i una perfecta integració de l’alcohol que el fa agradablement càlid.    

Nota de tast. Color cirera picota profund, voraviu lilenc. Llàgrima abundant a la copa. Aromes concentrats de fruita dolça negra (móra) i vermella (gerds), terrer. En boca s’aprecia equilibrat i amb cos. Pas de boca vellutat. Retorn de les notes afruitades i vegetals. Sensació final càlida i esperitosa.

Data de tast: maig 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!