vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

19 de maig de 2012
0 comentaris

Compte amb les carinyenes (II): Casa Mariol samsó 2008


“Casa Mariol samsó criança 2008”

Vi negre criança
DO Terra Alta
Batea
Celler: Celler Mariol
Anyada: 2008
Raïm: samsó (carinyena)
Grau alcohòlic: 13,5%vol
Preu aproximat: 5,50 euros 

Comentari:


En els vins negres,
la carinyena hi sol jugar el rol d’actor secundari. Sovint, la funció que té atribuïda és la de complementar d’altres varietats, com ara la garnatxa, facilitant-ne el procés d’envelliment. No obstant, i encara que no sigui habitual, també té prou personalitat per a ser la principal varietat en els cupatges, o fins i tot, per què no?, assolir la condició de vi monovarietal amb un període perllongat d’envelliment en fusta.

 
És el cas del Casa Mariol samsó, un monovarietal de la DO Terra Alta amb un repòs de setze mesos en bóta de roure americà. Una demostració palpable de la capacitat de protagonisme que poden entomar les carinyenes, també com a vins de criança.

Una de les característiques més destacables del celler és la seva àmplia oferta de vins monovarietals, sotmesos a processos d’elaboració ben diversos (des de vins joves a criances i reserves).  En aquest ventall, també hi ha lloc per a la carinyena, una varietat tradicional i molt estesa a la DO Terra Alta per la seva òptima adaptació al medi, en beneficiar-se de diversos factors com el clima sec de l’indret, la pluviositat baixa, una màxima exposició solar a l’estiu, o un règim de vents (cerç i garbí) molt beneficiós per a la correcta sanitat dels ceps.
   
Obtingut de les vinyes de carinyena de cinquanta a setanta anys que el celler posseeix a Batea, el vi resultant resta molt marcat (potser massa) per les notes derivades de la barrica (torrats, vainilla, balsàmics…), perceptibles tant en nas com en boca. Tot i apreciar-ne el seu caràcter netament varietal, el cert és que les aromes primàries hi tenen un paper discret, prioritzant, a canvi, l’evolució del vi i la formació del bouquet adquirit durant el procés de criança. A destacar la bona integració de la fusta i la manca de notes astringents en boca que confereixen elegància al vi.

Al seu favor cal assenyalar, també, una relació preu/qualitat prou ajustada, i més tenint en compte el seu pas per barrica.
   

Un vi pensat per al seu consum als àpats, molt adient amb ingredients de certa consistència, com formatges curats o carns vermelles (rostits, brasa, …), entre d’altres.
    

Nota de tast. Color robí intens, evolucionat. Llàgrima densa a la copa. Predomini d’aromes terciaris (torrats, vainilla) i fruita confitada. Equilibrat en boca, bona acidesa. Intens. Postgust esperitós i balsàmic. 
 
Data de tast: abril/maig 2012


Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!