“Riberach Hypothèse Rouge 2008”
Vi negre criança
IGP Côtes Catalanes
Belestar (oc) Bellestar (cat) Bélesta (fr) (La Fenolleda)
Celler: Riberach
Raïm: carignan
Grau alcohòlic: 13,5%vol
Preu aproximat: 25/35 euros
Comentari:
Una altra carinyena provinent de vinyes velles que val la pena tastar. En coincidència amb monovarietals anteriors, trobarem recerca de les arrels i autenticitat en estat pur.
La relació dialèctica del celler es planteja entre la “Thèse” de la tradició: la garnatxa mediterrània i meridional, i l’”Antithèse”: el sirà foraster vingut de la vall del Loira, al nord; i en paral·lel, la proposta de la “Hypothèse”, la carinyena centenària llegada pels avantpassats (“saber és recordar”); finalitzant amb la “Synthèse”, conjunt de totes tres varietats.
Tastant aquesta carinyena, també podreu comprovar com a banda i banda dels Pirineus hi ha concordances prou remarcables.
El projecte Riberach és impulsat per Luc Richard, un arquitecte apassionat pel món del vi, vinculat a Bélesta des de la seva infantesa, i que va decidir crear el seus propis vins seguint les passes de l’avi. Al 2007 s’instal·la a la població amb la seva dona, també arquitecta d’origen alemany, i decideixen adquirir l’antic edifici del celler cooperatiu, que es trobava en desús, per bastir un projecte al voltant del turisme enològic, basat en l’elaboració de vins, a més d’un restaurant i un hotel ubicats a les instal·lacions de l’antiga cooperativa.
Els vins dels celler es basen en les varietats tradicionals a la Catalunya nord: la garnatxa, el sirà i la carinyena, amb què s’elaboren vins monovarietals per extreure´n al màxim les seves característiques sense afegits ni artificis. És una filosofia que ens és familiar a la Catalunya del sud, on també molts cellers han optat en els darrers anys per vies prou similars, recuperant al màxim la tipicitat dels seus entorns.
La “Hypothèse” és una carinyena provinent de vinyes centenàries, conreades sota criteris ecològics en sòls granítics i de gneis. El raïm es cull a mà i es tria abans de ser premsat. Pel que fa a l’elaboració del vi, la fermentació alcohòlica es porta a terme a partir dels propis llevats naturals (salvatges) del raïm. El vi final, després d’un període de criança en barrica, sense roure nou, no se sotmet a cap filtració ni estabilització abans del seu embotellatge.
En el tast, ens trobem amb un vi fet com abans, natural i sincer, defugint l’artificiositat. La seva acidesa elevada és una de les seves principals qualitats, mentre que el grau alcohòlic (13,5) resta lleument per sota de la majoria de vins sud catalans de similars característiques. Un vi madur i refrescant que neteja el paladar, amb la fruita negra i vermella presents, on s’hi pot percebre tota l’essència de la carinyena. Com és habitual en aquesta varietat, el vi pot millorar en els dies posteriors a destapar l’ampolla i mantenir-se en condicions de conservació prou acceptables durant setmanes.
D’altra banda, és un vi que per les seves característiques fa pensar inevitablement en les carinyenes empordaneses (el Camí de Cormes, per exemple). En efecte, són molts els punts de coincidència que es detecten des del punt de vista enològic entre l’àrea del Rosselló i l’Alt Empordà. La frontera real es limita a una línia en el mapa, tot i la incomunicació entre territoris que ha comportat la seva existència.
Nota de tast.
Color cirera intens. Aromes de fruits vermells i fruita negra del bosc ben madura, regalèssia, especiat. Bona estructura i frescor en boca, carnós i afruitat. Postgust llarg.Data de tast:
maig 2012Altres informacions. Al web Ribererach.com s’hi pot trobar més informació sobre el celler i les activitats enoturístiques d’hoteleria i restauració ofertes a l’edifici de l’antic celler cooperatiu. D’altra banda, aquest vi es pot trobar al sud de la frontera, a Barcelona, concretament a “La Part dels Àngels”, una botiga especialitzada en vins francesos que selecciona curosament el seu propietari, en Julien (lapartdelsangels.com).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!