vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

12 de maig de 2012
0 comentaris

Compte amb les carinyenes (I): Miloca samsó 2011 sòl granític

 

“Miloca samsó 2011 sòl granític”
Vi negre jove
DO Montsant

Marçà
750 ampolles 
Celler:
Vendrell Rived
Anyada: 2011
Raïm: samsó (carinyena)
Grau alcohòlic: 14%vol
Preu aproximat: 8,50 euros

Comentari:

Els propers posts estan dedicats a comentar alguns vins monovarietals elaborats amb carinyena negra. Una varietat que, paradoxalment, ofereix resultats força diferenciats en cada vi tastat, en funció de diversos factors com l’adaptació a l’entorn, l’edat del vinyer o el procés d’elaboració, entre d’altres variables.

 

La primera peculiaritat d’aquest raïm comença pel seu propi nom. Conegut arreu com a carinyena (amb algunes adaptacions locals, com ara carenyena al Priorat), una norma administrativa limita el seu ús a la DO aragonesa Cariñena, impedint aplicar-lo com a nom de varietat de raïm a la resta de DO’s. Identificat alternativament com a samsó (derivació de la varietat francesa cinsaut), hi ha qui considera que la varietat correcta de referència seria la carignan. Però al marge de debats semàntics i jurídics ben respectables, l’anomenarem directament carinyena, com ho podien fer els nostres avis.


A
questa sèrie s’inicia amb una referència al Miloca, una carinyena de la DO Montsant amb una personalitat plena de força i vitalitat, marcada per la mineralitat del seu sòl de procedència. 

Creat l’any 2000, poc abans del reconeixement de la DO Montsant, el celler és una iniciativa de Josep Maria Vendrell Rived, que explota dotze hectàrees de vinya de procedència familiar situades als termes municipals de Marçà i Capçanes, amb una important proporció de vinyes velles de garnatxa i carinyena. En aquest sentit, el celler ha apostat decididament per les varietats autòctones degut a la seva millor adaptació al terrer, considerant, a més, que aporten un plus de singularitat i caràcter propi en un context fortament globalitzat. El seu vi més emblemàtic, anomenat L’Alleu, prové precisament de vinyes velles de garnatxa i carinyena
 

Pel que fa al Miloca, és el resultat d’un projecte experimental del celler d’elaborar dos vins monovarietals de garnatxa i carinyena. En el cas de la garnatxa, el sòl de conreu és de caràcter calcari i argilós, mentre que en el cas de la carinyena és de tipus granític. En ambdós vins, la producció es limita a tan sols 750 ampolles, atès que el raïm es conrea únicament en dues parcel·les situades a la finca “Mas de l’Anís”. La carinyena, plantada ja fa onze anys, procedeix de la zona alta de la finca.

El Miloca samsó és, per la seva joventut i pel seu caràcter netament varietal, un vi d’intensitats. De color viu i gust afruitat en boca, s’hi combinen harmònicament notes de fruita negra sobremadurada amb d’altres de caràcter vegetal i amargós pròpies de la varietat, juntament amb un destacable component mineral. 

Comparat amb el vi de la collita anterior 2010, presenta un major grau alcohòlic -passa de 13,2 a 14 graus-, coincidint amb les elevades temperatures registrades durant l’estiu, mantenint, però, una integració de l’alcohol en boca òptima. 

Uns mesos addicionals de repòs a l’ampolla ajudaran a arrodonir les bones qualitats d’aquest vi potent i llaminer.
 
Nota de tast. Color cirera picota intens i brillant, voraviu morat. Complexitat  i intensitat en nas. Marcada presència de  fruita negra (pruna confitada) combinada amb plantes silvestres, fons mineral. Fresc i voluminós en boca, equilibrat. Notes afruitades en combinació amb d’altres de vegetals (regalèssia) i minerals. Lleu sensació amargosa al paladar. Final llarg i persistent.


Data de tast:
abril 2012
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10
 

Altres informacions.
A la Llista Parker 2012 de vins catalans, a cura bàsicament de Neal Martin i tot just acabada de publicar, el celler Vendrell Rived obté una molt bona valoració, concretament 91 punts pel seu vi “L’Alleu vinyes velles 2010” (criança de garnatxa (60%)  i carinyena (40%)) i 89 punts pel “Seré 2010” (mitja criança de garnatxa (80%) i carinyena (20%)).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!