vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

4 de febrer de 2012
0 comentaris

Amaltea 2009: el corn de l’abundor


“Amaltea 2009”
Vi negre criança
DO Penedès

Penedès central
Vilobí del Penedès

Celler: Loxarel (Masia Can Mayol)
Anyada: 2009
Raïm: cabernet sauvignon, merlot
Grau alcohòlic: 14% vol
Preu aproximat: 5 euros
Agricultura biodinàmica

Comentari:

Reinventar-se o morir. Aplicació de mètodes innovadors de conreu com ara la biodinàmica, bona relació entre qualitat i preu, estètica modernitzadora …, propostes com l’Amaltea demostren com alguns vins negres del Penedès es posen al dia per guanyar atractiu i sumar complicitats amb el consumidor.

A la mitologia grega, Amaltea és considerada la dida del petit Zeus, enviat per la seva mare a l’illa de Creta per amagar-lo del seu pare, el devorador Cronos. Amaltea sovint és representada per la cabra que va alletar el déu. La seva banya, trencada accidentalment per Zeus, es converteix en símbol de l’abundància i de riqueses inacabables, essent considerada també un fertilitzant per a la terra. Segons el celler, la banya és també l’element principal del preparat 500, un dels més importants en l’agricultura biodinàmica. 

Pel que fa a l’Amaltea 2009, es basa en un cupatge de les varietats cabernet sauvignon i merlot, plantades en sòls argilosos, lleugerament pedregosos, i amb densitats de producció per hectàrea moderades. Ha rebut una criança de deu mesos en bótes de roure hongarès. El resultat és un vi expressiu i aromàtic, amb un recorregut suau i carnós, en la línia característica dels vins negres produïts al Penedès central, però sense els defectes que es detecten en alguns casos, com ara una excessiva verdor. D’altra banda, es mostra harmoniós amb els torrats i la vainilla provinents del seu pas per fusta, alhora que presenta notes especiades intenses en nas i boca.

Gastronòmicament, les possibilitats de combinació són amplíssimes: arrossos de verdures, guisats, carns rostides o a la graella, o formatges blaus, entre d’altres.

 

La relació qualitat-preu és un dels seus atractius, més tenint en compte la seva criança en fusta i el cost dels mètodes biodinàmics.

 

Nota de tast. Color vermell cirera amb ribets granatosos. Nas expressiu. Intensitat mitja. Fruita vermella i fruites del bosc. Notes vegetals, espècies. Torrats de la fusta. Equilibrat en boca, cos mig, tanins suaus. Fruita fresca. Pebre negre. Bona acidesa. Fusta ben integradada. Final persistent.
 
Data de tast: gener 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9/10 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!