“Acústic Blanc 2009”
DO Montsant
Vi blanc
Celler: Acústic Celler
Anyada: 2009
Raïm: 65% Garnatxa Blanca, 20% Macabeu, 10% Garnatxa Roja i 5% Pansal
Grau alcohòlic: 14,00 %vol
Preu aproximat: 11,00 euros
Comentari:
En un interessant reportatge del periodista Ramon Francàs a la revista Cupatges, el promotor d’Acústic Celler, el penedesenc Albert Jané, manifestava que “Catalunya és una de les regions vitícoles més interessants del món per la seva diversitat de terrenys, climes, varietats i patrimoni en vinyes”, i afegia que “es poden fer grans vins blancs amb vinyes velles de varietats autòctones al Penedès, Montsant, Priorat, Terra Alta, Conca de Barbera …”, concloent que “si es fan vins d’alta qualitat, i que sobretot reflecteixin la personalitat de cada zona, l’èxit estarà assegurat”.
(…)
L’Acústic segueix fidelment aquestes premisses: es tracta d’un vi elaborat a partir de vinyes velles de varietats autòctones (garnatxa blanca, macabeu, garnatxa roja i pansal), situades a la DO Montsant, a la zona de La Serra d’Almòs, Els Guiamets, Marçà i Cornudella del Montsant, i està dotat d’una personalitat pròpia molt marcada en relació, per exemple, als vins blancs de contrades veïnes com el Priorat o la Terra Alta.
El celler afirma apostar per un vi acústic, sense electricitat, que estima les arrels i el valor de la viticultura tradicional. En congruència amb l’ideari del seus autors, aquest vi es caracteritza per una notable finor. Pot haver qui l’entusiasmi la proposta i pot haver qui opti per altres vins d’una intensitat aromàtica o gustativa majors. És una qüestió de gustos, simplement. Però, en qualsevol cas, a l’hora de tastar aquest vi, és recomanable intentar situar-se mentalment en el seu context, en la seva filosofia, per gaudir-lo a fons. Perquè, tot i reivindicar teòricament la imperfecció, el cert és que darrera s’hi amaga un impecable treball enològic.
En un altre ordre de coses, l’Acústic Blanc, com molts altres vins catalans, confirma l’afirmació inicial que “si es fan vins d’alta qualitat, i que sobretot reflecteixin la personalitat de cada zona, l’èxit estarà assegurat”. Són vins que no es conformen amb el mercat intern i que s’estan introduint en els mercats internacionals que valoren els vins amb personalitat pròpia. En aquest sentit, és significatiu que l’Acustic Blanc hagi estat qualificat amb 91/100 a la llista del crític Robert Parker o que hagi estat considerat el millor vi de l’Estat espanyol al concurs internacional de vins Houston Livestock Show and Rodeo.
Nota de tast: Presenta un color groc brillant, lleugerament daurat a causa de la maceració prèvia amb les pells del raïm. Aromes elegants de mitjana intensitat, en què s’aprecien notes variades de fruita blanca, flors i plantes aromàtiques com el fonoll, o torrats provinents de la seva criança parcial en fusta entre d’altres. En boca es presenta fresc i equilibrat, amb cos, untuós, però amable, amb un final molt durador, lleument amarg.
Dates de tast: abril/maig 2011
Valoració del Vins que Estimo: Excel·lent 9,25/10
Altres informacions. El web del celler no és operatiu. Per obtenir més informació es pot consultar el bloc VI-Franc de Ramon Francàs, que reprodueix l’article publicat a la revista “Cupatges” (Blanca revolució catalana); el web Decántalo.com, amb notes de cata de les anyades 2008, 2009 i 2010; o el bloc de la “Vinoteca del Rebost” en què Núria Ruiz explica la gènesi d’aquest projecte, entre d’altres.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!