vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

16 de març de 2012
0 comentaris

3 Negres Cupatge: penedesenc d’alçada


“3 Negres Cupatge”

Vi negre criança

DO Penedès

La Llacuna

7390 ampolles

Celler: Puig-Romeu

Anyada: 2006

Raïm: 50% merlot, 30% sirà, 20% tempranillo

Grau alcohòlic: 13,5% vol

Preu aproximat: 9,50 euros



Comentari:

 

A l’estudi “Proposta de definició de Zones en la Denominació d’Origen Penedès”, l’enginyer agrònom Lluís Xavier Coll Mestres identifica quatre grans zones dins de la DO. Una d’elles, anomenada Alt Penedès, correspondria a la part més alta de la DO Penedès, situada entre els 450 i 800 metres d’alçada. Un territori que travessa tres comarques administratives (Alt Camp, Alt Penedès i l’Anoia), estenent-se, de manera aproximada, entre el Pla de Manlleu, al sud, i Santa Maria de Miralles i Mediona, al nord, amb un enorme potencial vitivinícola com ja s’encarreguen de demostrar actualment diversos cellers. El 3 Negres n’és un clar exponent

 

Una de les característiques més destacades del 3 Negres és el seu marcat caràcter de vi de finca. Les vinyes del celler es troben situades al terme municipal de la Llacuna, a la comarca de l’Anoia. L’alçada del terreny afavoreix un clima de característiques continentals, amb forts contrastos tèrmics, en què la influencia dels vents suaus de marinada arriba apaivagada per la distància amb el mar després d’haver de superar el Massís del Garraf.

 

El 3 Negres prové de vinyes de la finca Tres Pins, propietat del celler, plantades l’any 1999 en sòls calcaris argilosos pobres en matèria orgànica, on s’hi conreen diverses varietats de raïm negre, majoritàriament foranes, com ara merlot, sirà, ull de llebre, caladoc, garnatxa negra, marselan o pinot noir, amb baixos rendiments per cep, obtenint un promig de sis mil quilos per hectàrea. La finca se situa a uns 650 metres d’alçada, però a causa de la seva orientació sud-est, gaudeix d’una major insolació tot el dia, la qual cosa, tot i proporcionar frescor als vins, els dota alhora d’un segell més mediterrani.

 

El 3 Negres s’elabora amb sirà, merlot i ull de llebre. El raïm veremat rep una maceració en fred abans de la fermentació, i un cop fermentat, es sotmès a una prolongada maceració amb les pells. El vi resultant se sotmet a una criança de tretze mesos en barriques noves de tres-cents litres de roure Allier. Finalment, abans d’embotellar, passa per una lleugera filtració.

 

A l’hora del tast, s’aprecia un vi modern, expressiu i fresc, que es decanta més per la finor i la complexitat que no pas per la contundència o l’elevada concentració. El vi es troba ara en un moment òptim per al seu consum, no havent estat necessari decantar-lo prèviament.


Nota de tast. Color cirera picota, net i brillant. Complex en aromes, presència de fruita vermella i de bosc (gerds), espècies, notes  balsàmiques de la fusta. Sensació de frescor en boca. Bona estructura. Tanins madurs. Destaca l’equilibri entre acidesa i alcohol. Final espiritós molt agradable.

 

Data de tast: febrer 2012 (corresponent a l’ampolla 4276/7390)


Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,60/10


Altres informacions. La visita al web del celler permet veure la imatge per satèl·lit de la ubicació  de les vinyes del celler i apreciar-ne la seva orografia, que es pot comparar amb la del conjunt de la DO ampliant el camp de visió; un exemple gràfic indicatiu de la influència que el medi té sobre la vinya i de retruc sobre el resultat del vi.
L’article de Lluís Xavier Coll Mestres es pot consultar al web 10sentits.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!