Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

29 d'agost de 2008
0 comentaris

Venècia 2008: divendres, 29 d’agost

Avui, a Venècia, uns debutants de luxe: el guionista Guillermo Arriaga i el productor Uberto Pasolini hi presenten, respectivament, els primers llargmetratges que han dirigit. Al seu costat, tot un veterà, Barbet Schroeder posa en pantalla un film de gènere per a reflexionar sobre el fet cinematogràfic. I el centenari Manuel de Oliveira dóna a conèixer dos curtmetratges extrets del que havia de ser una obra que no ha tirat endavant i que duen per títol el de dos poemes de José Régio. També avui, el guanyador del Lleó d’Or, JIa Zhangke, mostra el prometedor curtmetratge que li ha encarregat, amb d’altres, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. En la secció Orizzonti, l’homosexualitat i la transexualitat ocupen temàticament la diada. I finalment, mentre a les Jornades del autors es parla dels immigrants clandestins, a Setmana de la Crítica es para atenció al nocturn neguit de la Sarajevo d’ara mateix.

Avui, a Venècia:

En competició (Venezia 65)

La plana en flames (The Burning Plain), de Guillermo Arriaga. El guionista que serví en safata l’èxit a Alejandro González Iñárritu, debuta com a director de llargmetratges, amb un relat fragmentat “marca de la casa”, que entrelliga les històries d’una mare i una filla, encarnades per Kim Basinger i Charlize Theron.

Inju, la bèstia a l’ombra (Inju, la bête dans l’ombre), de Barbet Schroeder. L’argument, sobre un escriptor que va esfontsant-se en un món misteriós i pervers, sembla que serveix de base al veterà Schroeder per reflexionar sobre el cinema i el poder de seducció que exerceix sobre l’espectador.

Fora de competició

Plora’m un riu (Heshang de aiqing / Cry Me a River), de JIA Zhangke. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona —CCCB— i la Ciutat de l’Arquitectura i el Patrimoni de París han produït conjuntament aquest curtmetratge de Jia Zhangke, que es passarà a l’exposició “A la ciutat xinesa”, que, en el cas de Barcelona, tindrà lloc entre el 4 de novembre de 2008 i el 22 de febrer de 2009. Sinopsi Una ciutat ancestral. Pel seu jardí botànic i la xarxa de canals, veiem els indicis i les traces d’una cultura molt antiga. Dues parelles d’antics amants s’hi retroben al cap d’un any. L’aire de joventut d’un temps que ja han deixat enrere es flaira encara en les seves converses. És possible estimar, encara? S’acaba mai de debò la joventut? Com la xarxa de canals que relliguen la ciutat antiga, quina mena d’existència ecològica demana la seva cultura? Més informació a [CCCB (cat)] [El Periódico, 11.08.2008 (cat)],  [CommeAuCinéma (fr)], [AlloCiné (fr)]. Informació sobre el director [Els directors de canes 2008 (cat)]

Romance de Vila do Conde i O Vitral e a Santa Morta, de Manuel de Oliveira. Explica el mateix Manuel de Oliveira: Aquestes dues pel·lícules –curtmetratges–, conjuntament amb “Pinturas do meu irmao Júlio” formaven part d’ún mateix projecte, un film que havia d’anomenar-se “Palco dum povo”. Vaig començar a filmar-lo a la casa del poeta José Régio, on hi ha els quadres del seu germà Júlio. En adornar-me que no podria seguir enregistrant-hi(..) vaig aprofitar part del que havia filmat i en vaig conformar aquestes tres unitats, de les quals “Romance de Vila do Conde” i “O vitral e a santa morta”, encara inèdites, tenen per títol dos poemes de José Régio.

Puccini e la fanciulla, de Paolo Benvenuti i Paola Baroni. Exploració del vincle entre la creativitat musical de Giacomo Puccini i l’univers femení. Més informació a  [MyMovies (it)], [CommeAuCinéma (fr)], [AlloCiné (fr)]

Encarnação do Demônio, de Jose Mojica Marins. Terror produït al Brasil i que ha d’esfereir aquesta mitjanit veneciana. El retorn d’un personatge terrible, encarnat pel matiex Jose Mojica Marins: Zé do Caixão, àlies Coffin Joe. Quaranta anys després dels seus primers crims esgarrifosos, Coffin Joe fuig de la presó i se les campa pels carrers de Sao Paulo, encara amb la dèria de trobar la dona perfecta que li doni un fill de raça superior… Més informació a [Web oficial (pt)], [IMDB (angl)], [MyMovies (it)], [CommeAuCinéma (fr)], [AlloCiné (fr)]

Les pel·lícules d’avui a la secció Orizzonti i les de les Jornades dels autors i Setmana de la Crítica, anant a Vull llegir la resta de l’article. Els films de la retrospectiva Qüesti fantasmi, clicant aquí: Qüesti fantasmi.

Actualització (30.08.2008): Cròniques, articles i notícies sobre el divendres 29 d’agost, a Venècia 2008, anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Plora’m un riu, de JIA Zhangke

Venècia 2008: 29 d’agost

***

Secció Orizzonti

Jay, de Francis Xavier Pasion. Les pel·lícules de cineastes filipins amb temàtica gay formen gairebé un gènere cinematogràfic. Protagonitzada per Baron Geisler i Coco Martin -habitual als films de Brillante Mendoza-,  pren el nom del dels dos personatges principals. Tots dos es diuen Jay. L’un és viu; l’altre, mort. El Jay viu està fent un documental televisiu sobre el seu homònim mort, un professor homosexual que fou brutalment assassinat. A mesura que va traient l’entrellat de la desgràcia d’aquell altre Jay, la seva mort, el seu amor secret… la propia vida del Jay viu se’n ressent. Més informació a [IMDB (angl)], [MyMovies (it)], [CommeAuCinéma (fr)].

Khastegi (Tedium), de Bahman Motamedian. Segon film sorpresa de la Secció Orizzonti. Una exploració de la situació dels transexuals a l’Iran, a partir de la història de set joves forasters del seu propi cos, rebutjats per la família i als quals la societat no reconeix cap dret. La seva tediosa existència és d’una soledat angoixant. Més informació a [MyMovies (it)].

Jornades dels autors

Machan, d’Uberto Pasolini. Debut com a director del productor Uberto Pasolini –Palookaville, The Full Monty…-, amb aquest film, basat en fets reals, sobre l’anomenada “immigració clandestina” a Europa. Dos nois de Sri Lanka, assabentats de la possibilitat de jugar un torneig internacional de handbol a Alemanya, hi veuen l’oportunitat d’emigrar a Europa. S’empesquen aleshores una  lliga de handbol inexistent al seu país… Més informació a [GiornateDegliAutore (it)], [IMDB (angl)], [MyMovies (it)].

Setmana de la Crítica

Cuvari noci (Nightguards / Guardiani di notte), de Namik Kabil. A la Sarajevo d’avui en dia, els neguits de gent que hi viu de nit. Més informació a [Web oficial (angl)] [SettimanaInternazionaleDellaCrítica (it)], [IMDB (angl)], [MyMovies (it)].

***

Cròniques, articles i notícies sobre el divendres 29 d’agost, a Venècia 2008

Bernat Salvà (Avui, 30.08.2008): Arriaga, el quart elementLa plana en flames / The Burning Plain (Guillermo Arriaga), Inju, la bèstia a l’ombra (Barbet Schroeder)-.

Nando Salvà (El Periódico, 30.08.2008): Arriaga defrauda en el debut com a director –La plana en flames (Arriaga)-.

Nando Salvà (El Periódico, 31.08.2008): Entrevista a JIA ZhangkePlora’m un riu (JIA Zhnagke)-

Nando Salvà (El Periódico, 30.08.2008): La història d’un fill natural de Puccini crea polèmicaPuccini e la fanciula (Paolo Benvenutti), Plora’m un riu (Jia Zhangke), Khastegi / Tedium (Bahman Motamedian)-

Redacció (El Punt, 30.08.2008): Giuseppe Bertolucci revisita «La rabbia» de Pasolini –La plana en flames (Arriaga), La rabbia. Ipotesi di ricostruzione della versiona originale del film (G. Bertolucci / Pasolini), –

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!