Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 de març de 2013
0 comentaris

Canes 2013: Rumors I (A-K)

FOTO © Filmnation The Bling Ring, de Sofia Coppola

Just acabat el Festival de Berlín, vaig publicar en aquest mateix blog l’apunt Canes 2013: primera onada de rumors (de la A a la Z), en què em vaig limitar a enllistar els títols, amb l’únic afegitó d’algun enllaç informatiu, sobretot de la IMDB. Seguint el costum, a partir d’aquella relació, he començat a treballar una mica aquests films, tant per anar avançant feina respecte a la cobertura de Canes 2013, com per conèixer-los un xic més, ja que, en cara que alguns no vagin al certamen francès d’enguany, seran molt probablement pel·lícules que formaran part de l’actualitat cinematogràfica al decurs dels propers divuit mesos. De manera que, en la mesura que les circumstàncies m’ho permetin, aniré publicant una sèrie d’apunts amb aquest material, el primer dels quals és el que ara mateix esteu llegint (i que, per raons pràctiques he dividit en dues parts). Evidentment, si entre març i mitjan abril apareguessin rumors amb novetats, també hi dedicaríem uns articles amb les llistes i després ho ampliaríem amb els apunts d’aquesta sèrie que ara inicio.

Permeteu que us expliqui la metodologia amb què ho treballo. En un disc dur tinc un arxiu d’expedients electrònics, ordenat per cognoms de directors. A partir d’aquell apunt inicial i de les novetats que hi pugui anar havent, identifico els cineastes que podrien tenir pel·lícula al Festival i moc el seu expedient a una carpeta expressament creada amb el nom de “Rumors de Canes 2013”. Acte seguit, obro aquesta carpeta (conformada per subcarpetes per cadascuna de les pel·lícules de l’autor de les quals tinc material electrònic) i comprovo si ja hi ha la del títol que ara ens ocupa. Si no és així, hi afegeixo una subcarpeta genèrica, al seu torn conformada per apartats dedicats als cartells, documents, fotografies del director/a, fotos del film, escrits meus, etc. A continuació, cerco informació a la xarxa: IMDB, Comme Au Cinéma, Distribuïdores, Agències de Vendes Internacionals, etc. En retinc alguns enllaços, descarrego al disc dur el material que vaig trobant, reflecteixo la informació a l’apunt… i així anem avançant.

Canes 2013: Rumors I (A-Z).

Le Transperceneige (Snowpiercer). Direcció: BONG Joon-ho. Guió: Bong Joon-ho i Kelly Masterson, basat en la novel·la gràfica francesa Le Transperceneige, de Benjamin Legrand i Jacques Lob. Coproducció: sud-coreano-franco-nord-americana. Amb Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Alison Pill, John Hurt, Ed Harris. Any 2031, els passatgers d’un tren són els únics supervivents a la Terra. Rodada als Barrandov Studios, Praga (Txèquia). Vídeos: declaracions de Bong Joon-ho. Més informació: Wild Side* |  Imdb (ang) | Director: Bong Joon-ho, triomfador a Quinzena 2006 amb The Host, participà a UCR el 2008 amb l’episodi “Shaking Tokyo”, del film col·lectiu Tokyo!, i el 2009, amb Mare.

The Bling Ring. Direcció: Sofia COPPOLA. Guió: Sofia Coppola. Producció nord-americana. Amb Emma Watson (Nicki), Leslie Mann (la mare de Nicki), Taissa Farmiga (Sam), Israel Broussard (Marc), Katie Chang (Rebecca), Claire Julien (Chloe), Georgia Rock (Emily), Erin Daniels (Shannon) Nina Siemaszko (detectiu de Las Vegas). Inspirada en fets reals, sobre un grup d’adolescents obsessionats amb la fama, que per internet segueixen el rastre de famosos per a entrar a robar-los a casa. Vídeos: Teaser VO | Tràiler Provisional VO.Vendes internacionals: FilmNation. Més informació: Pathé Dist* | Vértigo* | Lucky Red* | Imdb (ang) | Directora: Sofia Coppola, després que alguns l’intentessin decapitar a Canes per l’estimable Maria Antonieta (2006), guanyà el Lleó d’Or a Venècia amb Somewhere (2010).

Jimmy PicardUn indien des plaines (Jimmy Picard o Un indien des plaines), d’ Arnaud DESPLECHIN.  Amb Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Elya Baskin. Adaptació del llibre Psychothérapie d’un Indien des Plaines : réalités et rêve, de Georges Devereux (Ed. Fayard). Aquest psicoanalista i antropòleg analitzà Jimmy Picard, indi de les grans planúries nord-americanes, de la tribu dels Peus Negres, turmentat per l’alcoholisme, neurosis severes i un insuportable sentiment de desarrelament. Van ser una vuitantena de sessions, al decurs de les quals van acabar forjant tota una amistat. Més informació: Imdb (ang) | Cineeuropa (ang/esp/fr/it) | CommeAuCinema (fr) |  Desplechin analyse un Indien des plaines (19.03.2010) | Director: Arnaud Desplechin, el lúcid autor de films com Un conte de Nadal (2008).

En Tom a la granja (Tom à la ferme). Direcció: Xavier DOLAN. Guió: Michel Marc Bouchard i Xavier Dolan, basat en la peça teatral Tom à la ferme, de Michel Marc Bouchard. Amb Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy, Caleb Landry Jones. Un executiu jove fa cap a pagès per ser al funeral del seu amant i descobreix que ningú no el coneix, ningú no en sap res d’ell i que tothom desconeix el vincle íntim que l’unia amb el difunt. Més informació: MK2-Int | Imdb (ang) | Director: Xavier Dolan, el prolífic actor-director jove i quebequès, autor de He mort la mare (2009), Els amors imaginaris (2010), Lawrence Anyways (2012).

El passat (Le passé | The Past). Direcció: Asghar FARHADI. Amb Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Babak Karimi. Un iranià que fa temps que arrossega problemes amb la seva dona francesa, la deixa amb els seus dos fills i se’n va a l’Iran; però quan la dona li escriu per demanar-li el divorci i torna a França per a arreglar-ne els papers, troba la nova parella de la dona vivint a casa amb els seus fills… Vendes internacionals: Memento. Més informació: Memento Films | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Asghar Farhadi, triomfador a Berlín amb Nader i Simin, una separació (igualment Òscar Millor Film Parla No Anglesa) i A propòsit d’Elly.

The Congress. Direcció: Ari FOLMAN. Guió: Ari Folman, basat en la novel·la Fantastyka i futurologia / The futurological congress, de Stanislaw Lem Producció belgo-nord-americana-poloneso-germano-luxemburguesa. Amb Robin Wright, Paul Giamatti, Harvey Keitel. Dona, mare i actriu famosa, ja veterana i sense feina. Té el fill malalt i la bellesa se li panseix. En un món que pot refer-la i mantenir-l jove per sempre més. Pren una decisió, de conseqüències per a la seva vida com no es pot ni arribar a imaginar.  Més informació: ARPImdb (ang) | Comme au Cinéma (fr) | Director: Ari Folman (Vals amb Bashir)

Low Life o The Nightingale (Low Life o The Nightingale), de James GRAYGuió: James Gray, Ric Menello. Producció nord-americana. Amb Joaquin Phoenix, Jeremy Renner, Marion Cotillard. Una candorosa dona immigrant polonesa als EUA, que ha de prostituir-se perquè, sense un ral, ha de proveir medecines a sa germana, malalta terminal; el proxeneta cruel i temperamental que la controla, i un encisador mag de vodevil que se n’enamora i li fa agafar esperances.  Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: pendent. Més informació: Imdb (ang) | CommeAuCinema (fr) | MyMovies (it) | Director: James Gray (Little Odessa, The Yards, La nit és nostra, Dos amants).

Grigris. Direcció: Mahamat Saleh HAROUN. Guió: Mahamat-Saleh Haroun. Producció franco-txadiana. Amb Souleymane Démé, Anaïs Monory, Cyril Guei, Marius Yelolo. Tot i que la seva cama paralitzada l’hauria de deixar al marge de tot, en Grigris, de 25 anys, somiar a ser dansaire. Un repte. Però aquest somni se li esmicola quan el seu oncle es posa molt malalt i, per a ajudar-lo, entra a treballar per a traficants de benzina… Vendes internacionals: Les Films du Losange. Més informació: Les Films du Losange | Imdb (ang) | CommeAuCinema (fr) | Director: Mahamat-Saleh Haroun (Un home que crida)

El blau és un color càlid (Le bleu est une couleur chaude | Blue is the Warmest Colour). Direcció: Abdellatif KECHICHE. Guió: Abdellatif Kechiche i Ghalia Lacroix, basat en el còmic Le bleu est une couleur chaude,  de Julie Maroh. Producció belgo-hispano-francesa. Amb Léa Seydoux (Emma), Adèle Exarchopoulos (Adèle), Jeremie Laheurte (Thomas), Sandor Funtek (Valentin), Mona Walravens (x), Catherine Salle (mare), Aurélien Recoing (pare), Aurélie Lemanceau (Sabine). Amb 15 anys, l’Adèle somia a trobar l’amor de la seva vida. Quan coneix en Thomas, un desconegut ombrívol, guapo i amable, sembla que el seu somni s’ha convertit en realitat. Però una inquietant fantasia eròrica descol·loca aquesta història d’amor abans fins i tot que pugui començar. L’Adèle s’imagina que la noia misteriosa, de cabells blaus, amb qui va topar pel carrer se li posa al llit i la posseeix amb una voluptuositat aclaparadora. Adèle no ho pot seguir negant més, ha de reconèixer que li agraden les noies. Aleshores, la meravellosa i sensual noia dels cabells blaus torna a aparèixer i se li acosta. Comença així una apassionada i caòtica històri d’amor… Vendes internacionals: Wild Bunch. Més informació: Wild Bunch* | Vértigo* | Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Abdellatif Kechiche (La faute à Voltaire, L’esquive, La grana i el mújol, La Venus negra)

Real: A Perfect Day for Plesiosaur (Riaru: Kanzen naru kubinagaryû no hi). Direcció: Kiyoshi KUROSAWA. Guió: Kiyoshi Kurosawa i Sachiko Tanaka, basat en la novel·la de Rokurô Inui. Producció japonesa. Amb Takeru Satoh (Koichi Fujita), Haruka Ayase (Atsumi), Joe Odagiri (editor), Miki Nakatani (Shrink), Kyoko Koizumi (mare de Koichi), Shota Sometani (ajudant d’Atsumi), Yutaka Matsushige (pare d’Atsumi), Keisuke Horibe. En Koichi i l’Atsumi són amants i es coneixen des que anaven junts a l’escola. Fa un any que l’Atsumi va entrar en coma, de resultes d’un intent de suïcidi. Per tal d’esbrinar el motiu que la dugué a voler llevar-se la vida i per mirar d’ajudar-la a despertar-se, en Koichi se’n val d’una modalitat avançada de neurocirurgia (anomenada “seinsing”) que li permet penetrar en la ment de la noia. I quan hi entra en contacte, l’Atsumi li diu: “Em cal la fotografia d’un plesiosaure que vaig dibuixar de petita”. Fotografia que esdevé la clau per a desbloquejar els records que comparteixen i per a permetre que les ments d’un altre i es retrobin de debò. Vídeo: Tràiler (VO). Més informació: Web Oficial (jap) | Nippon Cinema (ang) | Imdb (ang) | Director: Kyoshi Kurosawa (Tokyo Sonata, Akarui mirai, Kairo, Charisma).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!