Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

4 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012 · Competició: “Avui”, d’Alain Gomis

Avui (Aujourd’hui | Tey)

L’últim dia de vida d’en Satché, que sap que es morirà aquesta tarda: així es resumeix el contingut argumental d’aquesta pel·lícula, en què el protagonista passa les seves darreres hores fent una mena de viatge interior pel temps, els espais i les cruïlles del que haurà estat la seva existència. L’autor del film, Alain Gomis (París, França, 1972), ha estat sempre interessat en la deconstrucció narrativa, així com amb les qüestions de la identitat, des que va començar a dedicar-se al cinema. Fill de pare senegalès i de mare francesa, va estudiar Història de l’Art i es llicencià en estudis cinematogràfics. Treballant en tallers de vídeo, va realitzar tot de reportatges sobre joves crescuts en ambients d’immigració a França. Passant al camp dels curtmetratges, dirigeix  Caramels et chocolats (1996), Tout le monde peut se tromper (1998), Tourbillons (1999) —que presenta a certamens especialitzats com els de Clermont-Ferrand, Nova York o Namur— i  encara Petite Lumière (2003), sobre una nena senegalesa que va prenent consciència del món que l’envolta, que Gomis realitza després d’haver debutat ja amb el llargmetratge L’ Afrance (2001), centrat en el neguit d’un senegalès que s’està a França i es debat íntimament entre quedar-s’hi il·legalment o tornar al seu país, per a col·laborar en l’enfortiment de la seva independència encara fresca (film premiat a Locarno amb un Lleopard d’Argent, el Premi del Jurat Ecumènic i el del Jurat Jove, i presentat, entre altres certamens, a Sundance, Toronto, Londres i Tessalònica). El 2007 va participar a la Mostra de Venècia amb Andalucia, obra sobre la identitat dels francesos d’origen immigrat i la resistència francesa a acceptar la multiculturalitat nacional. Avui, amb què opta a l’Ós d’Or enguany és, doncs, el seu tercer film.

Avui (Aujourd’hui | Tey)

Director: Alain Gomis. Guió: Alain Gomis. Producció: Granit Films (París, França), Maïa Cinema (París, França), Cinekap (Dakar Ponty, Senegal). Coproducció Agora Films (París, França) Durada: 1h26.

Repartiment: Saül Williams (Satché), Aïssa Maïga (Nella), Djolof M’Bengue (Sele), Anisia Uzeyman (Rama).

Sinopsi: L’últim dia de vida d’en Satché, que sap que es morirà aquesta tarda. Ja passa això, de tant en tant; però com? Ningú no ho sabria dir exactament, potser és cosa de l’experiència. El cas és que, quan passa, la mort avisa que vindrà. Ho fa el dia abans, penetrant com una mena de certesa en els cossos i les ànimes dels escollits i dels respectius entorns. Ni n’hi ha cap dubte, ni tampoc és possible lluitar-hi en contra. Avui serà l’últim dia d’en Satché. I així és que en Satché viu una sensació estranya, com si representés una mena de vida. Com si fes un viatge interior en què va passant d’un estat a un altre a través de quadres diferents: de ca la mare, al barri on visquè quan era nen, als amics d’adolescència, al primer amor… Una part del dia, en Satché repassa els fets com han estat, però també les cruïlles amb què ha anat topant, on haurien estat possibles altres camins vitals. Viatja per les diferents èpoques de la seva existència, però tot ho viu amb la intensitat d’una primera vegada… Finalment torna a l’avui. Acaba el dia a casa, amb la dona i els fills. Retroba el present, que sura en el temps com un tap en el corrent d’aigua…

Vídeos: Pendent.

***

Berlinale 2012 · Competició: AVUI (al / ang).  Premis a la Berlinale 2012: Pendent.

***

Webs oficials: Pendent. Facebook oficial: Pendent. Twiter oficial: Pendent.

Més informació: Imdb (ang) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

AP: x. Vendes internacionals: Wide Management. Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, Rezo | mercat italià, pendent.

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Berlín 2012: pendent.

***

Actualitzacions informatives posteriors a Berlín 2012: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO Avui, d’Alain Gomis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!