R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

10 de maig de 2012
0 comentaris

Xarxes socials, una finestra pel periodisme digital

        Un terç dels usuaris de Vilaweb hi accedeixen a través de Facebook i Twitter.

        Els mitjans també utilitzen aquestes plataformes com a font d’informació.

El nombre de persones que utilitzen Vilaweb per a informar-se ha augmentat en més de 50.000 només en l’últim any. La causa d’aquest increment són les xarxes socials. Facebook i Twitter, amb els seus milions d’usuaris, serveixen de finestra per a que mitjans més petits, com ara Vilaweb, es donin a conèixer. Amb més de 500.000 usuaris únics al mes (dades de la OGD), Vilaweb se situa en una posició de líder en el camp de la informació en català, només al darrera del diari Ara (1.000.000 d’usuaris únics al mes), i amb una xifra similar a la de mitjans com el 3/24 i El Punt Avui.

 

Les xarxes socials no només serveixen per a promocionar-se, explica Josep Casulleres, cap de redacció de Vilaweb, sinó que els mitjans també les utilitzen com a font d’informació. Ara bé, “la informació que s’obté a través d’aquestes plataformes s’ha de verificar i gestionar”, afegeix Casulleres; “a Internet hi ha gran quantitat de informació però aquesta pot ser poc veraç o fins i tot falsa”.

 

Amb una petita redacció, formada per 5 redactors i un tècnic, Vilaweb va ser el primer mitjà català en publicar-se a la xarxa, i dels primers en fer-ho de tot l’Estat espanyol. La diferència entre Vilaweb i les versions digitals dels diaris convencionals és la dedicació a la web. En el cas de Vilaweb la xarxa és l’únic suport utilitzat i per tant s’aprofiten al màxim totes les possibilitats que aquesta ofereix. Casulleres explica que fins fa pocs anys les diferencies eres més visibles, ja que les versions online dels diaris en paper no tenien molta importància, ara, en canvi, aquestes pàgines han patit grans canvis per tal d’adaptar-se a la nova manera que tenen els lectors d’informar-se i per tant s’han igualat força al nivell de Vilaweb.

 

Vilaweb, que va ser creada el 1996 per Vicent Partal, tracta sobretot temes de política, centrant-se principalment en els Països Catalans. El nombre de notícies que es tracten és reduït, però d’aquesta manera aconsegueixen aprofundir més en el tema, aportant diverses opinions i un valor afegit.  

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!