La transparència sempre és positiva

L’expresident del parlament de Catalunya, Ernest Benach,  aposta per l’obertura total de la vida política. Els polítics s’han allunyat massa dels ciutadans i aquests desprestigien cada cop més les institucions que els representen.

Ernest Benach és una persona contundent. Té una característica poc habitual en un polític; diu les coses com són, sense floritures ni discursos maximalistes. Les seves respostes curtes i la intensitat amb què respon, deixen entreveure que és un home al qual li agrada simplificar i anar per feina, també denoten que té uns ideals propis més enllà del seu partit. I és que l’antic president del parlament és un polític poc habitual.

 

La seva dèria per les noves tecnologies i per com aquestes poden ajudar a assolir nivells democràtics més elevats, el converteixen en un personatge que no passa desapercebut. Benach veu en la transparència la manera per a què els ciutadans s’involucrin més en política, participin i també la solució per acabar amb el tòpic de “ tots els polítics són iguals” o “tots són uns lladres”.

 

Tot i que, de moment, l’obertura informativa ha portat encara més desprestigi a la política, Ernest Benach creu que serà un pas positiu. Cal un canvi de mentalitat en la societat, una major cultura democràtica que potser encara no s’ha arribat degut a la joventut de la nostra democràcia.

 

“ Els poders fàctics, i per tant la política, són conservadors per naturalesa” i costa molt que segueixin el “ritme real” de la societat. Segons Benach, en els últims 20-30 anys les coses han canviat el mateix que abans es trigava 100 anys en canviar. Totes les àrees de la nostra societat s’han d’adaptar als nous temps, i la política no se’n pot escapar. Ja hi ha moviments socials arreu del planeta protestestant per a què es faci aquest pas.

 

S’ha arribat a un punt en què, més enllà de la crisi econòmica i de valors que pateix la societat, s’exigeixen quotes més altes de participació ciutadana, de saber que és el que passa. S’exigeix d’acord als nous instruments tecnològics que fan possibles aquestes demandes. I per tant, una bona manera per començar és oferint el màxim de transparència possible i treballar per obrir canals de participació directa en les cambres democràtiques. Que el treball que fet per Ernest Benach l’última legislatura en matèria d’aproximar el ciutadà i la política no quedi aturat.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *