Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

30 d'abril de 2009
0 comentaris

“Mediante la crítica o generando controversia”. “Altantú”, podríem dir.

A l’apunt anterior recollia un detall de la resposta del Ministeri espanyol (el qui correspongui, i al tantu en aquestes inèrcies amb el Ministerio de deporte (o de Deporte) que diuen voler muntar…), una resposta a una de les vegades (n’hi ha més) en que han negat la retransmissió d’espots publicitaris que tenen a veure amb la humanitat, el dret civil, i la seva educació i defensa.

En aquest cas es tractà d’un espot d’Amnistia Internacional sobre la violació dels drets humans per part dels governs, de molts governs al món. Part de la resposta del Ministeri en qüestió va ser que, diu:

  – “(…) que la campaña de AI no tiene
carácter de servicio público porque los derechos humanos no pueden
defenderse mediante la crítica o generando controversia, lo cual
determinaría que … (…)”

Jo és que encara m’esgarrifo, sobretot perquè són coses que a banda de fer-se, colen, que en diuen per allà, o per aquí. I, si això no us xoca de front, podem mirar-nos l’exemple que hi posa en relació als medicaments i a la indústria farmacèutica. Així, després de dir que no es pot fer crítica si es vol fer un anunci que ells considerin de benefici públic, el Ministeri en qüestió afegeix:

“(…) Además, afirma que la denuncia de los
derechos humanos, para tener finalidad pública, debe carecer de
“controversia”. Para ello, hace una comparación, considerando que el
carácter benéfico de un anuncio para apoyar a niños enfermos quedaría
totalmente desvirtuado si además denunciara a la farmacéuticas que
ponen obstáculos para su curación.”

Bé, de fet no es tracta de “la denuncia de los
derechos humanos”, sinó de la denúncia i explicació de què són conculcacions sistemàtiques d’aquests drets, i del fet que són governs, que hi ha governs que són executors d’aquests abusos i crims contra persones.
Quina vergonya. Quanta vergonya. Podríem recomanar a aquests ministerials, i a tot l’entramat que permet aquestes menes de criteri i de decisions sobre utilitats públiques, que s’haguessin passat cap a quarts de dues per l’Aula de Música de la Facultat de Lletres de la UdG, i que d’aquí menys d’una horeta vagin al Centre Cultural La Mercè, també a Girona, per exemple. Que si miren només una mica n’hi trobaran molta de bona feina feta per desfer-nos d’aquesta seva mentalitat contra l’interés públic (encara que sostinguin el contrari; bé, “sostinguin” és molt dir…).

Segur que és bona cosa participar en el que ens pot explicar molt bé el filòsof i Prof. Thomas Pogge (Yale University) a Girona. Invitat per la Càtedra Ferrater Mora aquest migdia feia una classe que els aniria bé per a obrir una mica la ment: una classe magistral titulada “Human Rights as Constraints on Global Institutional Design“.

“(…) En aquesta línia, allò que fa molt interessant la figura de Pogge és
que, a banda dels arguments de caràcter filosòfic i moral, també pensa
i promou propostes concretes de reforma de les institucions globals i
de l’ordre internacional. (…)” (llegir)

Segur que pot anar de meravella. I després (i encara que justa de temps faig extensiva la recomanació) que es passin i participin en la conferència, que això donaria detalls per veure bé que l’exemple que hi posen és encara de més vergonya que els previs a la resposta donada a AI sobre les abusos de molts governs contra els drets fonamentals, i pot ajudar als del Ministeri a situar el tema que diuen de la malaltia i oposició a l’accés al guariment.

Conferència pública “Com proporcionar medicines als pobres del món i
alhora incentivar la indústria farmacèutica: el Fons per l’Impacte en
la Salut
” (hi haurà traducció simultània).

Estaré al cas per si es publica material a la xarxa per afegir-lo.

…………………………………..
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/123725

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!