Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

22 de novembre de 2006
10 comentaris

Entrebancs a l’Espanya plural: ara Telecomunicacions

Rodríguez Zapatero, el mateix que ara observa amb preocupació la retallada de distàncies del PP a l’última enquesta del CIS i demana calma al nou tripartit català, va començar el seu mandat a La Moncloa amb gestos inequívocs de descentralització pactada amb el llavors flamant President de la Generalitat Pasqual Maragall. Eren companys socialistes, i llavors encara hi havia admiració i respecte mutu. Era, si ho recordeu, l’època de l’Espanya plurinacional, del talante i tot allò. El nomenament de José Montilla com a ministre d’Indústria anava lligat a una decisió molt visual en l’intent (tímid) descentralitzador: el trasllat de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions a Barcelona. No van trigar a arribar les reaccions centralistes i jacobines dels poders més conservadors de l’Estat. Començant pel president de la CMT, Carlos Bustelo, que va haver d’acabar dimitint al cap d’uns mesos.

El Suprem està jugant un paper actiu en aquesta ofensiva conservadora, jacobina i centralista. El procés de pau a Euskadi és l’exemple més flagrant. Fins a quin punt un poder judicial heretat de l’època d’Aznar, amb majoria conservadora, posa tots els entrebancs que pot i més a les decisions polítiques de l’executiu. Algunes en contra del govern socialista de Zapatero per fer clarament la guitza. D’altres, amb un dissimulat repartiment de papers en què uns fan de poli dolent i els altres, de poli bo.

Aquest dimarts el Tribunal Suprem ha anul·lat el trasllat a Barcelona de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions. (Llegiu la notícia a Vilaweb, TelenotíciesLa Vanguardia, El Periódico i El Mundo) Un cop judicial contra una decisió política que semblava legítima. Problemes de formes, diuen, que el Ministeri d’Indústria, ara en mans d’un altre català, Joan Clos, dóna per fet que se superaran i en cap cas impediran la continuïtat d’aquest organisme a Barcelona. De moment, CiU, lluny de tancar files amb els interessos de Catalunya, en aquest episodi ha donat una resposta un pèl precipitada, ja que s’ha deixat anar pel recurs fàcil de carregar contra l’exministre i futur President de la Generalitat: "Montilla no va fer bé els deures."

(El web de la CMT, per cert, no expressa encara l’esperit de l’Espanya plurinacional promesa per Zapatero. Només és en espanyol, i amb una abreujada English version.)

Aquest dimarts, però, ha estat una jornada de gestos de certa càrrega política. Mentre el Suprem feia de les seves, el Congrés dels Diputats aprovava una proposta de CiU per instar el govern espanyol que traspassi a Catalunya de manera "immediata" el servei de Rodalies de Renfe. (Llegiu la notícia a Telenotícies i El Periódico.) ¿Un brindis al sol? Ja es veurà, però després que Zapatero hagi demanat disculpes als usuaris pel caos a què Renfe té acostumats els soferts viatgers de les Rodalies catalanes, i després que tallessin el cap al responsable a Catalunya [Cap de turc a Rodalies], alguna cosa s’havia de moure. Piano piano si va lontano, diuen.

  1. La CMT s’ha de quedar a Madrit. Per a què la volem? La "descentralització" dels organismes reguladors és una altra manera de colonitzar-nos. Si aspirem a la independència no hem d’acceptar cap organisme "estatal" a Catalunya.

  2. Jo també penso que la política del federalisme espanyol no té futur.  No perquè els catalans no vulguin, sinó perquè els que tenen la paella pel mànec hi tenen al·lèrgia i (al contrari que amb la independència) aquesta opció s’hauria de prendre amb el seu acord.

    Si d’alguna cosa ha servit això ha estat per desemascarar un cop més el xiringuito de poder instal·lat a Madrid des de temps immemorials. 

    Alts funcionaris parlant de "deportación" (imagineu l’esquema mental del món que tenen aquesta gent… cosmopolitisme però no més enllà de Navacerrada)

    El Bustelo aquest la família del qual porta xupant del bote de l’Estat des de la prehistòria (avi  besavi ministre d’Alfonso XII o XIII)

    La Espe que deia que la capitalitat era una nosa i que ara resulta que ni 100 funcionaris vol deixar anar (deu ser que no és tanta nosa).

    En fi, que fa riure tot una mica però preocupa si penses que són aquests els que manen (i que decideixen totes les inversions estratègiques de Catalunya)

  3. Una pregunta: Algú em pot explicar qué té de bo tenir la CMT a Catalunya? Tenim millors serveis de telecos? Preus més baixos? Més velocitat a Internet?

    L’única repercusió va ser la "mala llet" dels curritos de la CMT que es van haver de traslladar de Madrit a Barna… I després ens preguntem per què ens tenen mania ??

    Estic d’acord que els nous organismes es descentralitzin, però amb els ja existents ho trobo una presa de pèl.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!