Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

14 d'octubre de 2007
5 comentaris

De Pizarro a Monzó

Dos discursos retraten els temps que corren. Afortunadament hem anat de menys a més. Hi ha país, doncs. I si no l’aguanten els polítics, ho fan els escriptors. El primer discurs és el del president de Fecsa-Endesa, Manuel Pizarro, el passat agost al Parlament, on es va rifar dialècticament els representants parlamentaris catalans després de l’apagada de Barcelona. Pizarro va deixar la classe política catalana a l’alçada del betum. Tot i contradir-se amb el president de Red Eléctrica Española, Luis Atienza, Pizarro va sortir victoriós de la compareixença parlamentària. Ridícul espantós dels diputats i "sensació de frustració" col·lectiva, segons recollia Pere-Oriol Costa a Pizarro dixit. La humiliació va ser profunda, i els seus efectes encara prevalen. Per a sortir amb la cua entre cames, més valia no haver convidat Pizarro a lluir-se en seu parlamentària sense oposició intel·lectual ni rigor documental per part dels electes de la cambra. La imatge del nostre parlament va quedar tocada de debò.

El tomb a aquesta amargor nacional l’obtenim ara, a l’octubre, gràcies al discurs inaugural [vídeo] de la Fira del Llibre de Frankfurt a càrrec de l’escriptor i periodista Quim Monzó [web i wiki]: "Senyores i senyors, els explicaré un conte" El discurs de Monzó és magistral, i permet aixecar l’autoestima del país. El ressò mediàtic i el consens demostren que les paraules de Monzó van ser les miraculoses. El relat d’aquest escriptor brillant davant del públic de Frankfurt va ser una pluja de fantasia, il·lusió i ambició nacional en un desert de política d’Estat, en temporada de fortíssima sequera i certa desorientació.

Dijous, tot sopant amb els amics, ho comentàvem. Vam començar parlant de Pizarro, perquè a la colla encara ho tenen enregistrat en el disc dur de la decepció i el desànim català. I de Pizarro vam passar ?encara que fos per no anar a fer el gintònic deprimits del tot? a la conversa sobre Quim Monzó. I a la seva salut ens vam prendre un gintònic. O en van ser més?

  1. qualsevol que fa un discurset, o diu quatre coses ben lligades, trobo que és millor que els Carod, Mas i Puigcercós (que tant ens fan avançar ). De moment, i fins que no canviin els "liders" i pugin els Lòpez, no penso anar a votar mai més .

  2. pels alemanys la majoria no ho van entendre, així ho he constatat en els meus ámics.

    Per altre costat la televisió publica alemanya no ho han compres res, sobretot quan ahir al vespre en el programa especial de 45 minuts sobre la Buchmesse, diuen per acabar els 5 (només) minuts dedicats a la cultura catalana, qué som uns provincians en no deixar venir als escriptors en castellà però gràcies al llibre Hundert Geschichten o Cent Comptes de Quim Monzó es pot entendre més la cultura catalana que el que s’ha ha pogut veure en aquesta fira!.

    He fet un post a on explico la meva experiencia en la Fira del Llibre de Frankfurt

    Visions i impressions des de la Fira del Llibre de Frankfurt (Primera Part)

  3. I no gràcies als nostres polítics sinó podriem dir que malgrat ells….

    Tant se val que al comú dels alemanys no els hagi arribat el missatge. S’ha fet veure la nostra cultura? Sí. S’ha aconseguit fer un gran pas? Sím i fins i tot tindrem estand propi a la Biennale. Sí la (per dir-ho d’alguna manera) èlit cultural europea ja ens coneix és qüestió de temps (i de continuar fent feina) que la resta de la gent ens conegui.  No crec que els mitjans de comunicació europeus s’adonin que amb un corresponsal a Madrid per a informar del que passa a l’estat espanyol no només no hi ha prou sinó que a més la informació que rebem de segons què és totalment esbiaixada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!