SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

24 d'abril de 2014
1 comentari

MATIES SERRACANT S?ESTRENA

Febrer: sense el Bustos el PP també és una bona crossa (II)

Entrem en els temes d’urbanisme, el primer sembla només de tràmit per endreçar l’entorn del Ripoll. Així ho porta escrit el Josep Ayuso i així ho respira tota l’oposició. Bé, tota no, algú s’ho ha mirat i ens il·lustra sobre la situació real. Però no avancem els fets.

El ponent, l’home sense paraula, durant la lectura ens diu que la finalitat de la proposta és passar alguns espais de la zona del Ripoll de sòl urbà a sòl no urbanitzable. S’afecta així tota la llera del riu, zones d’horta, al Parc Periurbà, i talussos. Uns terrenys on el 54% són de titularitat pública i un 46% de titularitat privada.

Ho explica tens però en un to de normalitat, com si evités donar rellevància al tema.

En Juan M Mena, d’EUiA, diu compartir la modificació perquè entenem que… i repeteix totes les característiques de millora ja expressades pel ponent. Però anuncia l’abstenció per ser una aprovació inicial.

Des d’ICV, en Carles Marlés no va més lluny. Sense incidir en el dictamen, el posa en un marc general. Saluda l’anada endavant d’aquesta modificació de Pla General perquè: tal com diu l’objecte principal d’aquesta modificació cal classificar com a sòls no urbanitzables els que veritablement no són urbanitzables… Fa esment que això passa en altres indrets del municipi i per tant hi ha molta feina per fer, com ara resoldre les al·legacions de la modificació aprovada en el Ple de novembre (?). Al ser una aprovació inicial, diu, el seu grup s’abstindrà.

En Maties Serracant, acabat d’incorporar com a regidor de l’Entesa per Sabadell, explicita el recel del seu grup. No pels objectius, clarifica, sinó per les formes i els fonaments. Per què ara i amb tanta pressa? Es pregunta. Què motiva fer saltar els protocols del procediment administratiu? Recorda com fa només quinze dies de la finalització del període d’al·legacions als estudis previs necessaris per avalar la modificació d’avui, aprovats pel Ple de desembre. El document d’al·legació que va presentar l’Entesa, diu, lògicament encara no ha estat contestat. Allà dèiem: es tracta d’un document amb una anàlisi incomplerta i insuficient, excessivament descriptiu, i amb escassa visió estratègica, sense una anàlisi de les necessitats socials i territorials que justifiquin les propostes que se’n deriven. A l’espera de solucionar tot això vam demanar la suspensió de la tramitació i per tant la d’aprovacions com la d’avui.

A mesura que s’endinsa en el seu discurs les mirades es concentren en ell i s’intensifica el silenci a la sala: la falta d’una visió global que doni coherència a les diverses actuacions, va fer que el regidor Julià Moltó preguntés a la informativa d’Urbanisme: quin era l’objectiu final de tots aquests acords?

Doncs bé, davant d’aquesta pregunta, la Cap de Servei va respondre, i llegeixo textualment l’acta, que: ‘… a mida que es vagin explicant totes les modificacions que es faran, s’anirà veient més clar quin és l’objectiu d’aquestes modificacions’.

Alça! És la resposta pròpia d’un departament desorientat i una prova més que la incompetència política ara gestiona una de les àrees rellevants de l’Ajuntament.

Mostrant l’acta el regidor de l’Entesa conclou: considerem que aquesta és una resposta inacceptable, perquè com bé saben, tenim el deure de conèixer el que votem, i vostès, els membres del govern, tenen l’obligació de donar tota la informació del que pretenen que votem, i com ja hem exposat, aquest no és el cas d’avui, per tant, no tenim la informació suficient per poder votar en conseqüència, i per aquest motiu, li demano, Sr. Alcalde, que deixin aquest dictamen en suspens. Motiu: que resolguin en primer lloc les al·legacions als estudis previs.

L’expectativa generada i la petició del nou regidor obliga a l’alcalde a intervenir, el qual es justifica dient que tot això es pot esmenar (!) durant el nou període d’exposició pública.

A partir d’aquí les simples intervencions dels altres portaveus es fan ridícules i alhora alarmen al govern del PSC. El PP, és el més breu: això és una aprovació inicial i ens abstindrem. CiU hi dedica dos segons més per anunciar també l’abstenció al ser una aprovació inicial i mostrar-se d’acord en posar ordre en aquest tipus d’espais.

És ara quan salta la sorpresa. L’alcalde fa observar que segons les manifestacions de cada grup no hi ha el vot de qualitat per aprovar aquesta tramitació inicial i demana si en la segona volta es pot considerar la possibilitat de canviar el vot anunciat.

En la segona intervenció el responsable d’urbanisme, l’home sense paraula, ja no aporta res, ha deixat de llegir, amb expressions genèriques es limita a justificar els canvis d’un Pla General que amb aquesta ja ha patit 98 modificacions des de l’any 2000. Mentre el ponent parla, l’alcalde amb gestos insisteix al portaveu de CiU sobre el canvi de vot.

Juan M Mena i Carles Marlés reiteren l’abstenció perquè és el criteri habitual davant les aprovacions inicials. És a la informativa d’urbanisme on s’ha de donar resposta a les demandes d’informació, diu el Maties Serracant, no s’ha fet allà i ara no podem canviar el vot. I en contesta a l’alcalde afegeix que la finalitat dels tràmits d’exposició pública no és lliurar la informació requerida pels regidors.

El PP i CiU, que són molt i molt responsables, anuncien el canvi de vot a favor. Així el dictamen acaba a favor del PSC amb les abstencions d’ICV, EUiA i els vots en contra de l’Entesa. Tema aprovat però no exhaurit. En sentirem a parlar.

  1. Realment, llegint la crònica del ple de febrer, s’entén molt bé el per què del canvi d’atribucions a l’Ayuso, en què el PSC-Bustos li ha tret urbanisme de les mans per protegir-lo com a candidat. Ara veurem com tampoc se’n surt amb l’àrea d’economia. PSC-Bustos, enfontsant-se en l’ignomínia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!