SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

26 de març de 2012
0 comentaris

BRINDIS AL SOL I ARRIBADA DEL SAC ÒMNIBUS


En el ple de febrer tots els grups de l’oposició presenten mocions.  Quatre de les nou propostes queden sobre la taula. Així doncs, es continua amb la pràctica de registrar paper sense un treball rigorós previ.

 

Es comença amb un brindis al sol, perquè quan plau al govern municipal no hi ha cap problema en fer-lo. Ho dic recordant les propostes de l’Entesa al demanar que el Ple es manifesti contra la imposició del traçat del gasoducte.

Són instàncies superiors i no hi podem fer res, hem sentit a dir com si les esmentades institucions poguessin degollar la veu del Ple, com si el consistori més enllà dels seus atributs no li fos permès manifestar el sentir de la ciutat.  Ara el PP presenta la proposta d’incorporar Sabadell a la tarifa de zona 1 dins de la xarxa de transport metropolità. Quasi res! Anys fa que ho demanen poblacions més pròximes a la ciutat comtal com San Cugat, Barberà i Cerdanyola amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El criteri de zona ve determinat per la distància i un equilibri d’usos i costos en el moment d’implantar el model tarifari. Si no es fan noves i quantioses aportacions públiques anuals al transport col·lectiu, avui per avui totalment inviables, estem a anys lluny de veure Sabadell a la zona 1. Ei! Canviar el traçat del gasoducte representa un cost molt inferior i fer una declaració en defensa del rodal només requereix una petita dosis d’ètica.

 

Però la barrabassada ve del PP, aliat del govern municipal, i el PSC no pot posar-s’hi d’esquena encara que parli d’un infactible, això sí, a favor de la ciutat. Al ser una declaració a favor de Sabadell també rep el suport de l’Entesa i d’EUiA. ICV fa prevaldre el rigor tècnic i s’absté, mentre CiU vota en contra perquè la moció toca les barbes del seu govern.

 

Habilitar el solar de l’antic Vapor Cusidó (4.800 m2), a l’espera de millors temps per decidir-hi el projecte adient, és el que expliciten dues de les mocions, una de CiU i l’altra de l’Entesa per Sabadell. La diferència està en l’objectiu de l’habilitació i en la forma de fer-ho. Mentre CiU demana l’arranjament per fer-ne un aparcament provisional, l’Entesa proposa habilitar-hi una senzilla zona de lleure complementada amb un aparcament. La proposta de CiU és formulada com una decisió feta des de la Casa Gran i l’Entesa demana la realització d’un procés participatiu amb el veïnatge i les entitats per decidir les utilitats i elements de la zona de lleure: zona infantil, petanca, horts urbans….

 

La moció de CiU no es debat, la deixen damunt la taula perquè han obtingut nova informació, diuen. Ja! La moció de l’Entesa, rep el suport d’EUiA i ICV. El PP i CiU s’abstenen. Els primers ho justifiquen amb la necessitat d’un informe previ sobre possibles costos i els segons dubten de la complexitat de la proposta. D’aquestes postures ja se’n pot deduir el final reservat pel govern a la moció.

 

Efectivament, el Josep Ayuso (l’home sense paraula), en nom del govern afirma que la proposta significaria un cost no assumible de 200.000 euros i el procés de participació aixecaria entre el veïnatge  unes expectatives lluny de les possibilitats municipals. No s’acaba d’entendre si menysprea els processos de participació o considera la ciutadania una colla de criatures.

 

No hi fa res que la Virgínia Domínguez, portaveu de l’Entesa, expliciti com la proposta és feta des d’una actitud més oberta i més innovadora. Que demani no caure a la solució fàcil dels darrers anys, resoldre les coses a base de diners. O que esmenti experiències similars de baix cost, desenvolupades a Terrassa, Saragossa o València, amb la participació del veïnatge per habilitar modestament solars pel gaudi de tothom. El Sr. Bustos, es dirigeix a l’home sense paraula per encarregar-li que quan el pressupost ho permeti es faci com sempre: realitzar un projecte escoltant als veïns i la ciutat. L’home sense paraula mou el cap afirmant dintre seu: sí, es farà com sempre. La moció és rebutjada pel PSC amb l’abstenció del PP i CiU.

 

Amb l’estranyesa de tots, la següent moció es presentada conjuntament per ICV i EUiA. Demanen la continuïtat de la Llei de barris, la modificació del pressupost del 2012 de la Generalitat per garantir la dotació dels projectes ja en marxa i instar a fer el pagament immediat de les subvencions atorgades perquè els municipis no es vegin obligats a assolir-ne  el pagament.

La Carmen Garcia, portaveu d’ICV, defensa la moció fent una feixuga exposició històrica de la Llei de barris i acaba centrant el seu interès en el pagament dels endarreriments i en la dotació pel 2012. La portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, explica que és una moció cadena (les dues organitzacions les presenten a tots els ajuntaments) i lògicament manifesta el seu acord. Per la Virginia Domínguez, portaveu de l’Entesa, el veritable problema no és limitar les noves convocatòries, fet comprensible en un programa que el Govern de la Generalitat  no es fa seu, el més greu és l’anunci que a partir de juny no pagaran les certificacions d’obra, perjudicant així els industrials i els beneficiaris d’aquests programes.

 

Des del PP, Esteban Gesa, fa una crítica a la gestió de la Llei de barris feta pel tripartit i demana que el Govern de la Generalitat executi aquelles accions compromeses i no finalitzades, però ho farà amb una abstenció, diu. El portaveu de CiU, amb un discurs més elaborat, duplica l’exposició del PP però manifesta el parer de ser aquest un tema per debatre en el Parlament i en conseqüència no hi donarà suport. Des de les files del govern municipal, Joan Manau explica les últimes converses amb la Generalitat, aquesta manifesta la voluntat de mantenir la recepció i reconeixement de les certificacions, amb la intenció de pagar-les progressivament a partir del 2013, fet que provocarà tensions de tresoreria en els ajuntaments. Després d’una picabaralla entre el portaveu de CiU i la portaveu d’EUiA respecte l’oportunitat i l’autoria de la moció, aquesta és aprovada amb els vots en contra de CiU, i l’abstenció del PP.

 

El nou regidor de CiU, Jordi Font, s’estrena en la defensa d’una moció per simplificar l’administració local de Sabadell. El seu referent tal com exposa en la moció són les lleis òmnibus del Govern de la Generalitat. Tots els grups municipals fan lloances a la simplificació administrativa, les úniques reticències les manifesta la Virgínia Domínguez, portaveu de l’Entesa, quan diu que una cosa és simplificar i l’altra la desregulació d’allò que ha costat anys regular, com per exemple informes d’avaluació ambiental. Alhora mostra la seva estranyesa que el govern s’hi avingui perquè si hi ha tràmits sobrers o que s’han de canviar perquè no s’ha fet ja? Si el mirall són les lleis òmnibus i no es concreten les actuacions i els tràmits afectats, diu, la seva formació no donarà suport a la proposta. Totes les altres organitzacions polítiques, a ulls clucs, s’hi apunten. Així, la moció prospera amb l’abstenció de l’Entesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!