El Mont

No és el món

26 d'abril de 2012
0 comentaris

AMMAT – posem llum a la M.A.T. – NO AL SOTERRAMENT –

AMMAT, ” Associació de municipis MAT “, formada per 63 Alcaldes de municipis de les comarques Gironines afectats o no, pel pas de la MAT.

Des de aquest bloc intentarem modestament, posar una mica de llum a la foscor amb que la MAT s’està imposant al nostre territori.

LA M.A.T ÉS UNA INFRAESTRUCTURA PEL TRANSPORT I COMERÇ INTERNACIONAL D’ENERGIA ELÈCTRICA QUE TE GREUS CONSEQÜÈNCIES, SOCIOECONÒMIQUES, MEDIAMBIENTALS I PAISATGÍSTIQUES, PEL TERRITORI PER ON DISCORRE.

PER AIXÒ, L’AMMAT REBUTJA ROTUNDAMENT AQUEST PROJECTE, TAN EN EL SEU FONS PER LA MANCA DE JUSTIFICACIÓ, COM EN LA SEVA FORMA PER LA MANCA DE DIÀLEG I TRANSPARÈNCIA DELS GOVERNS ESPANYOL I CATALÀ, AIXÍ COM TAMBÉ DE L’EMPRESA R.E.E. DONCS NO S’HA DEMOSTRAT EXHAUSTIVAMENT, AMB UN DEBAT AMPLI, TRANSPARENT I PLURIDISCIPLINAR, EN CONSENS AMB LES ADMINISTRACIONS LOCALS I AMB PARTICIPACIÓ D’EXPERTS INDEPENDENTS I DELS AGENTS SOCIALS I ECONÒMICS, QUE EXISTEIXEN NECESSITATS LOCALS DE SUBMINISTRAMENT ENERGÈTIC I QUE TAN SOLS, I EXCLUSIVAMENT, ES PODEN COBRIR AMB AQUESTA LINIA, ÉS A DIR QUE HI RESULTEN INVIABLES ALTRES OPCIONS O MODELS ENERGÈTICS.

NO AL SOTERRAMENT 

Les paraules del nou president de Red Eléctrica, José Folgado, en una entrevista publicada diumenge a Diari de Girona, en les quals entre altres coses destacava que el soterrament de la MAT en el tram transfronterer és un “luxe pressupostari” i amb el qual “no es guanya res des del punt de vista ecològic” no van tardar ahir a rebre la seva rèplica. Les plataformes contràries a la construcció de la línia elèctrica d’alta tensió van negar categòricament que el soterrament no presenti avantatges en l’aspecte ecològic i van afirmar que és comprensiu que des de l’empresa ara es parli del cost elevat de l’obra, ja que “només miren per la seva butxaca, no tenen en compte el territori”.
 
Així es va expressar el representant de la plataforma No a la MAT, Joan Martí, que va negar també que les obres per fer passar la línia per sota terra encareixin el procés fins a deu vegades més, tal com havia afirmat el nou president de REE. “Si mirem l’estudi que es va fer des del CILMA, a tot estirar es multiplica el preu per 2,5”. El portaveu va destacar també que Red Eléctrica parla ara d’aquestes xifres perquè “no volen crear un precedent”. “No ens sorprèn que ara digui això. Com a empresa privada que va a fer el seu negoci, veuen que com menys costi l’obra més diners aniran cap a les seves butxaques, que és el que els importa”. Segons va assegurar el representant de “No a la MAT”, “abans que ho reclami tothom, han volgut dir que és impossible”, per no crear el precedent. D’altra banda, des del punt de vista ecològic, va criticar que “no s’ha planificat bé”, i que s’hauria d’haver fet tot “amb un bon debat, diàleg i amb justificacions de cares al territori”. 

Quant al vistiplau pel tram que va de Bescanó fins a Santa Llogaia, al qual l’Estat va donar el llum verd a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Joan Martí va recordar que “encara que digui que s’han desbloquejat els problemes que existien, això no vol dir que pugui començar l’obra”. El portaveu de la Plataforma contrària a la línia d’alta tensió va assegurar que “el soterrament del segon tram encara és possible”, advertint que “presentarem recursos”. A més, també va recordar que “és fals que la subestació de Santa Llogaia estigui començada i que la part francesa del túnel estigui desbloquejada, ja que l’Ajuntament del Pertús encara té un recurs pendent a París”. D’aquesta manera, Martí advertia que no escatimaran mitjans, apel·lacions ni recursos per defensar el territori.

Diari de Girona 24/04/2012 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!