El Mont

No és el món

23 de novembre de 2011
0 comentaris

AMMAT – posem llum a la M.A.T. – La MAT soterra el soterrament –

AMMAT, ” Associació de municipis MAT “, formada per 63 Alcaldes de municipis de les comarques Gironines afectats o no, pel pas de la MAT.

Des de aquest bloc intentarem modestament, posar una mica de llum a la foscor amb que la MAT s’està imposant al nostre territori.

LA M.A.T ÉS UNA INFRAESTRUCTURA PEL TRANSPORT I COMERÇ INTERNACIONAL D’ENERGIA ELÈCTRICA QUE TE GREUS CONSEQÜÈNCIES, SOCIOECONÒMIQUES, MEDIAMBIENTALS I PAISATGÍSTIQUES, PEL TERRITORI PER ON DISCORRE.

PER AIXÒ, L’AMMAT REBUTJA ROTUNDAMENT AQUEST PROJECTE, TAN EN EL SEU FONS PER LA MANCA DE JUSTIFICACIÓ, COM EN LA SEVA FORMA PER LA MANCA DE DIÀLEG I TRANSPARÈNCIA DELS GOVERNS ESPANYOL I CATALÀ, AIXÍ COM TAMBÉ DE L’EMPRESA R.E.E. DONCS NO S’HA DEMOSTRAT EXHAUSTIVAMENT, AMB UN DEBAT AMPLI, TRANSPARENT I PLURIDISCIPLINAR, EN CONSENS AMB LES ADMINISTRACIONS LOCALS I AMB PARTICIPACIÓ D’EXPERTS INDEPENDENTS I DELS AGENTS SOCIALS I ECONÒMICS, QUE EXISTEIXEN NECESSITATS LOCALS DE SUBMINISTRAMENT ENERGÈTIC I QUE TAN SOLS, I EXCLUSIVAMENT, ES PODEN COBRIR AMB AQUESTA LINIA, ÉS A DIR QUE HI RESULTEN INVIABLES ALTRES OPCIONS O MODELS ENERGÈTICS.
 
La MAT soterra el soterrament

El Govern diu que «farà costat» als pobles afectats per la MAT

L’Associació de Municipis contra la Molt Alta Tensió (AMMAT) lamenta que el soterrament no sigui una opció.

El director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Josep Canós, i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, s’han reunit aquest dimarts amb els alcaldes dels municipis per on passarà la línia de 400 kV Bescanó-Santa Llogaia d’Àlguema. La trobada ha servit per definir la recollida de propostes dels alcaldes en relació amb el traçat definitiu del projecte un cop s’hagi fet públic. Així mateix, s’han compromès a estar al seu costat en les negociacions amb l’empresa promotora de la línia, Red Eléctrica de Espanya (REE) per tal de millorar el traçat i reduir al màxim el seu impacte. El projecte es troba en tràmits administratius i no hi ha un calendari fixat. El president de l’AMMAT, Xavier Quer, ha valorat positivament la reunió mantinguda, que ha servit per conèixer la posició del Govern amb el nou director general, ja que fins ara no havien establert contacte. Per això, fa mesos van sol·licitar una trobada amb Canós que aquest dimarts s’ha pogut celebrar. També han aprofitat per insistir en la necessitat de soterrar la línia, una opció que el Govern ja descarta donat que la declaració d’impacte ambiental de la línia aprovada no contempla el soterrament i per tant la línia serà aèria.

Malgrat tot, els municipis afectats han defensat que el que s’ha de fer ara és aconseguir “minimitzar al màxim” l’impacte al territori a l’hora de definir el traçat i en aquest aspecte el Govern s’ha compromès a estar al seu costat a l’hora de negociar amb REE.

Del que es tracta, segons explica Quer, és de reduir al màxim les afectacions mediambientals i paisatgístiques alhora que es mantinguin les distàncies de seguretat establertes amb els habitatges i cases aïllades. Des de l’AMMAT, coincideixen en què el traçat no pot passar a menys de 100 metres de masies aïllades ni a 500 metres de nuclis urbans, unes condicions que va establir el Govern. Xavier Quer ha reconegut que és molt difícil de complir en alguns punts i que per tant caldrà negociar amb la REE per tal de buscar alternatives que permetin reduir al màxim l’impacte.

Sense calendari

El projecte es troba en tràmits administratius. Concretament, està pendent de l’aprovació del Ministeri d’Indústria de la declaració d’utilitat pública i els afectats no saben si la decisió la prendrà el govern en funcions o el que s’ha de formar. Un cop aprovat, es donarà a conèixer el projecte executiu i s’obrirà un període d’al·legacions. Del que es tracta, segona Quer, és de “tenir la maquinària a punt” per quan es doni a conèixer el traçat definitiu.

El projecte

El tram Bescanó-Santa Llogaia ha de permetre “reforçar la garantia i la seguretat del subministrament elèctric de les comarques de Girona, millorar-ne la qualitat, facilitar l’evacuació d’energies renovables al sistema o alimentar el TGV”, entre d’altres funcions, segons explica en un comunicat la Generalitat. El tram també servirà d’enllaç amb la interconnexió elèctrica entre Santa Llogaia i Baixàs (França).

Aquesta infraestructura completarà l’arribada de les xarxes de transport d’electricitat a la demarcació de Girona, després de l’entrada en servei de la SE Bescanó i de la línia Sentmenat-Bescanó el passat mes de maig. Aquesta línia alimentarà les subestacions de Sant Julià de Ramis i de Santa Llogaia d’Àlguema, i d’aquesta manera es “pal·liarà el dèficit d’infraestructures elèctriques que pateixen les comarques de l’Alt i el Baix Empordà”, segons el Govern.

Des d’aleshores, s’ha iniciat el desenvolupament de noves línies de distribució, per augmentar la capil·laritat del sistema elèctric a Girona i reforçar-ne la seguretat, com la nova línia de 132 kV Olot-Serinyà-Figueres.

Diari de Girona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!