El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

8 de setembre de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Un variorum digital de L’origen

En diverses ocasions he tingut la necessitat de consultar l’edició variorum de L’origen de les espècies que va publicar el 1958 Morse Peckham. Es tracta d’un text on s’han inserit les modificacions que Darwin va fer al llarg de les sis edicions del llibre, amb indicacions usant lletres al costat de cada frase per a assenyalar a quina edició correspon la modificació. Confesse que és un text molt difícil de manejar i no vull ni imaginar el que li va suposar a l’editor a l’hora de construir-lo manualment, en una època dominada per les màquines d’escirure purament mecàniques.
Ara, en l’era digital, amb tots els textos disponibles a l’obra completa de Darwin en línia, l’especialista en visualització de dades Ben Fry ens proposa una espectacular manera de veure com Darwin va anar modificant el text de la seua obra cabdal i com va anar evolucionant el seu propi pensament. Li done les gràcies al Vicent Partal per haver-me posat sobre la pista de La preservació de les traces afavorides, una suggerent evolució visual de L’origen que ens permet de comprovar com al final Darwin va decidir incorporar un capítol enterament nou (en roig en el gràfic) dedicat a recollir les respostes a les crítiques rebudes (algunes de les quals, des de la perspectiva actual, resulten irrellevants). O també com un dels capítols que més evolucionà fou el dedicat a explicar el mecanisme de la selecció natural, una de les grans novetats teòriques, o el darrer capítol, on resumeix el que ell anomenà el seu one long argument.
A les 150.000 paraules de la primera edició, Darwin n’afegí en total 40.000 més, al llarg de gairebé 13 anys. Algunes de ben curioses, com la referència al Creador del darrer paràgraf que tant va lamentar després. Per què va deixar de corregir i esmenar el llibre en la sisena edició? Literalment perquè n’estava fart i volia dedicar-se a altres recerques més específiques, sobretot botàniques, que li semblaven fonamentals per reforçar la seua teoria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!