El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

20 de febrer de 2009
Sense categoria
3 comentaris

Darwin was right

La portada del número del 24 de gener de la revista New Scientist era provocadora: Darwin was wrong. L’editorial ja assenyalava el risc de manipulació que això significava i ací vaig advertir del desenfocament dels anacronismes: jutjar un concepte del XIX amb les dades del XXI, sense fer les correccions i adaptacions adients. Ara una carta de Daniel Dennett, Jerry Coyne, Richard Dawkins i Paul Myers posa el dit en la nafra:

En què dimonis estàveu pensant quan produireu una portada cridanera que proclamava “Darwin s’equivocava” ?
Primerament, això és fals, i en segon lloc, és incendiari. I, com de segur saben, molts lectors interpretaran que la portada no es refereix a Darwin , la figura històrica, sinó a l’evolució.
Res del que diu l’article mostrava que el concepte d’arbre de la vida siga erroni, només que que és més complex del que es pensava abans del desenvolupament de la genètica molecular. Encara és cert que tota la vida aparegué a partir de «unes poques formes o… d’una», com Darwin digué al final de
L’origen de les espècies. Encara és cert que la vida es va diversificar per descendència amb modificació per mitjà de la selecció natural i d’altres factors.
Per descomptat, hi ha un arbre, per bé que és més semblant a un ficus banyan que a un roure en la seua base d’organismes unicel·lulars. El problema de la transferència horitzontal de gens en la majoria de les espècies no bacterianes no és prou seriós com per a enfosquir les branques que trobem per seqüenciació del seu DNA.
El vostre comentari editorial deixa clar que éreu plenament conscients que la vostra portada oferia als creacionistes una oportunitat d’or per a confondre els consells escolars, els estudiants i el públic general sobre l’estatus de la biologia evolutiva. De fet, hores després de la seua publicació, alguns membres de la Comissió d’educació de l’estat de Texas citaven l’article per a demostrar la necessitat que els mestres expliquen les ‘febleses de l’evolució’ inspirats pel creacionisme, declarant: «L’arbre de la vida de Darwin és erroni».
Heu fet una mala passada als científics, quan se suposa que heu d’explicar al públic general el seu treball. Ara tots nosaltres haurem d’esmerçar un esforç addicional intentant corregir totes les confusions que ha generat la vostra portada.

Daniel Dennett (Medford, Massachusetts), Jerry Coyne (Chicago, Illinois), Richard Dawkins (Oxford, UK) i Paul Myers (Morris, Minnesota).

  1. Jo no sóc cap autoritat en la matèria, però tampoc no em va agradar ls frase de la portada del New Scientist i vaig pensar que podria ser aprofitat per qui s’oposa a les idees de Darwin.

    En canvi, vaig trobar molt més encertat la frase de portada del National Geographic, que en anglès deia “What Darwin Did’nt Know” (el va mostrar Juli en el bloc fa unes setmanes) i en l’edició espanyola em sembla que diu “Lo que Darwin ignoraba”.

  2. La portada “Darwin was wrong” es presta a confusió i pot ser aprofitada pels creacionistes  – i ho és–  per tal de desacreditar  -es allò que millor fan— la ciència i l’ evolució.

  3. Fa unes setmanes, qui va caure en aquest parany va ser el teu veí, Manuel Toharia. Dissabte corresponent a la publicació de la revista el vaig enganxar de bon matí a Radio Nacional. I va, i només explica el titular: que Darwin s’havia equivocat.
    Aleshores va destacar un article sobre el rubor: ‘per què els humans ens ruboritzem?’ Em vaig quedar astorada dels seus arguments carpetovetònics: que si les dones som més vergonyoses (me l’imaginava creuant les cames, baixant la mirada, púdicament) … arguments que ell mateix va titllar de poc rigorosos, de ‘charla de cafè’.
    Més li hagués valgut el pudor. Quant deu cobrar per la seva manca de pudor?
    Vaig escriure un petit text en el meu blog, però alguna cosa no vaig fer bé, perquè se’m va esborrar. Ara no me n’he pogut estar de fer un resum.
    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!