Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

7 d'abril de 2013
0 comentaris

CANIGÓ: Josep Pla amb gorra, paper i tabac damunt les estovalles

Cultura a raig: aquest mes de novembre de 1960, CANIGÓ obre amb una foto d’en Josep Pla. Assegut en una cadira, amb gorra i vestit, paper i tabac damunt les estovalles, l’homenot esguarda fora de camp (…)

Amb el canvi de dècada, la revista ha mudat de pell. El localisme, els articles sobre certa tradició momificada, deixen pas a l’alta cultura: literatura amb majúscula, art, transcendint l’univers empordanès i mirant d’abraçar una Catalunya innominada però ben present. En el número que fa vuitanta-un, hi ha col·laboracions a l’entorn de Pla; Narcís Monturiol i la ciència barcelonina; la vida i el mar; l’homenatge a Velázquez; inauguració del monument a Goya; Maurice Chevalier; uns epigrames; llibres; Hitchcock  … Tot un canvi.

 

Adolf Eichmann, excap de la Gestapo i responsable de la liquidació dels jueus, és capturat per un escamot hebreu a l’Argentina. Conduït a Israel, se’l processa i condemna a mort dos anys més tard.

 

Any africà. Esdevenen independents: Camerun, Congo-Brazzaville, Gabon, Txad,  República Centreafricana, Nigèria, Senegal, Mali, Madagascar, Somàlia, Mauritània i Congo-Leopoldville. En els immediats anys ho faran: Sierra Leone, Tanganyika, Uganda, Ruanda, Burundi, Kènia i Gàmbia. Entre el juny i el novembre tots els estats africans i Madagascar assoleixen la plenitud nacional, donant una gran empenta al procés descolonitzador que es viu arreu.

 

http://twitter.com/perermerono

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!