Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Publicat el 17 de maig de 2018

Cinc mentides del PP sobre l’oratori d’Artigues

Deu anys separen aquests dos fulletons, repescats per Jordi Ribalaygue al seu Twitter.

El Govern municipal de Badalona ha anunciat que emprendrà mesures legals contra el Partit Popular en considerar que la darrera campanya que aquesta formació política està difonent a la ciutat sobre l’obertura d’un nou centre de culte al barri d’Artigues per part de l’associació paquistanesa Fezan-e-Madina “fomenta l’enfrontament i l’odi entre el veïnat per la seva creença religiosa”. Des del Partit Popular s’estan utilitzant qüestions tècniques per fer política de l’odi. Les obres objecte de la polèmica estan emparades per la legalitat i l’activitat religiosa en aquest local està admesa per l’ordenament urbanístic vigent. “La nostra voluntat és que es compleixi la llei, com ho volem amb qualsevol persona, col·lectiu o empresa que lloga un local i l’adequa per fer-hi activitats”. Més informació en aquesta notícia, que recull la roda de premsa del govern del passat dijous.

  1. Són unes obres fora de normativa, sense coneixement municipal. Fals. S’han tramitat 2 expedients i se n’està tramitant un tercer: un informe urbanístic muncipal certificava el 13 de febrer la compatibilitat d’un oratori amb l’ordenament vigent i a principis de març, entrava per registre una comunicació d’obres en règim d’assabentat per la neteja del local, col·locació de fals sostre i condicionament d’instal·lacions. La setmana passada, el 10 de maig, l’entitat Fezan-i-Madina, que impulsa l’oratori, va sol·licitar el canvi d’ús del local, de comercial a religiós. En aquests moments s’estan sol·licitant tots els informes preceptius. Per cert, el projecte de reforma de l’espai no inclou obres majors, per bé que amb el tràmit resolt de canvi d’ús aquestes es podrien fer. En el moment que tinguin aquest canvi d’ús, podran iniciar l’activitat amb un assabentat perquè el local no supera el límit d’aforament. Un tècnic de llicències va anar al local perquè així ho va sol·licitar el Districte i el veïnat i es va posar en coneixement de la situació a Disciplina urbanística. Hi ha un informe tècnic d’aquest departament que assenyala diferents aspectes a subsanar, cosa que l’entitat ja ha començat a fer, precisament amb la tramitació del canvi d’ús.
  2. En els meu mandat no es va obrir cap oratori. Fals. El juliol de 2012 al barri de la Pau, al districte dos, obria les portes un nou espai destinat a l’oració amb el nom de Mariam, promoguda per la comunitat Alfurqan. Els intents del PP per forçar la legalitat i impedirl’obertura van resultar, per sort, infructuosos. Aquest oratori, com tantes altres activitats a la ciutat, desenvolupa des d’aleshores la seva activitat sense problemes.
  3. No és contra cap comunitat. Fals. El fulletó que el PP ha repartit aquesta darrera setmana al barri enllaça amb l’estratègia xenòfoba assajada pel PP ja el 2007 amb la crida contra la població romanesa, per cert denunciada pel mateix Consell d’Europa aquests darrers mesos. En l’escrit, el PP reconeix que la suspensió de llicències es va fer amb l’objectiu de ‘prohibir durant dos anys aquest tipus d’instal·lacions’. Una suspensió de llicències no es fa per ‘prohibir’ sinó per regular, sense afectar els drets de tota ciutadà, entre els quals el de la llibertat de culte.
  4. L’Ajuntament ha de tornar a fer una suspensió de llicències. Impossible. El setembre de 2013 es va acordar la suspensió de llicències de canvi d’ús i autoritzacions per a noves implantacions de centres d’ús religiós en edificis, locals o solars de Badalona, amb pròrroga d’un any aprovada l’octubre de 2014. L’octubre 2015 s’aixeca la suspensió tenint en compte que no s’ha iniciat cap modificació de PGM, no és possible tornar a suspendre llicències en el termini de 3 anys. El grup del PP diu ara que en el proper ple demanarà una nova suspensió, que normativament és impossible. Cal dir, d’altra banda, que el govern tampoc té cap intenció de tramitar-la el mes d’octubre.
  5. Els veïns d’Artigues donen suport a la campanya del PP. Fals. Hi ha una gran diversitat d’opinions al barri, però l’associació de veïns, i també part dels veïns directament afectats, han deixat clar que la seva preocupació, compartida amb l’ajuntament, és que tot es faci segons la normativa; i en tot cas han expressat dubtes i preocupacions concretes i en relació al projecte, que han estat ateses pels tècnics d’Urbanisme i del districte. Una de les queixes –l’horari d’inici de les obres– precisament s’ha pogut consensuar entre una i altra part. En aquesta notícia de Jordi Ribalaygue per a El Mundo s’explica bé la posició del veïnat.


  1. La política de odi i assetjament a una comunitat li ha donat redits al Sr. Garcia, i vol continuar incidint en la confrontació entre comunitats per tornar a revalidar vots per tornar a l’alcaldia de Badalona, desitgem que la població no caigui en aquestes formes xenòfobes de propaganda i que els badalonins i badalonines siguem prou intel·ligents, per, una vegada complerts tots el requisits legals i de seguretat els pakistanesos puguin gaudir de les seves celebracions religioses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Badalona és un poble? | s'ha etiquetat en , , , , per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent