Obrint Pas: Diari d'una gira

Benvingut al Paradís Tour 2008 | www.obrintpas.cat

24 de maig de 2006
1 comentari

19.05 SÀSSER (Sardenya)

La ciutat de Sàsser, a uns vint minuts de l’Alguer, és juntament amb el centre de l’illa un dels féus del nacionalisme sard. Tot i els llaços històrics i culturals que uneixen Sardenya amb els Països Catalans, hem de reconèixer que som un grans ignorants de la realitat política i social d’aquesta illa, la més gran i verge de la Mediterrània. Ells, però, no ho són tant, i de fet sorprèn com es coneix la nostra terra en aquesta illa. En l’àmbit polític, per exemple i sense entrar en valoracions polítiques, els sards estan renegociant el seu estatut amb l’estat italià basant-se en el del Principat de Catalunya.

La bandera sarda és un clar exemple dels lligams històrics que ens uneixen. Diverses teories apunten que l’estendard, format per quatre caps negres amb una bena als ulls sobre una creu de Sant Jordi, nasqué quan els catalans enviaren quatre caps de líders àrabs valencians a l’illa com a escarment per als rebels sards. Diuen també que el nom de l’illa ("Iqnusa" en grec antic, `petjada’, traduït pels romans com `sandàlia’) ve del català "espardenya", tot i que això em sembla més mite que realitat.

Tot això ens ho explica el nostre amic valencià Andrés, que ha fet el contacte amb la gent de la Manca per la Indipendentzia (a.M.p.I.) , l’organització de l’esquerra independentista sarda per a qui toquem.

El concert el fem al Circolo Amfiterro Ferroviario, una espècie de casal cultural que disposa de diferents sales i un gran amfiteatre a l’aire lliure.
El lloc i l’ambient són increïbles. Durant el nostre concert més de 1.000 persones omplen el recinte i no deixen de ballar i cridar en cap moment. Sobretot quan cride "Viva Sardigna Libera!" o "Afora sa NATO de sa Sardigna!" en el meu sard de Benimaclet.

  1. L’espart és una planta que creix al climes secs i montanya de vora la mediterrànea semidesèrtica, on a més a més de fer espardenyes d’espart, cabassos, seients de cadires, botitges, serons per al transport animals de carrega i una diversitat d’objectes que avui en dia han arribat per la tradició i és venen com a objectes artesanals per al turísme, com per exemple a la localitat de la marina de Gata de Gorgos..

    Ara la relació que puga hi haure entre l’espart i el legendari Espartaco és pura casualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!