28 de març de 2009
Sense categoria
1 comentari

FAULA i CAPITALISME

Una bona amiga, sinó d’aquelles de tota la vida, almenys sí de mitja vida, la Teresa, em reexpedeix un correu electrònic que li han enviat en el qual s’hi explica una fàula a l’estil del clàssic Esop o del poeta Iriarte, a més de tants altres, i que com totes les faules pretén, amb una història breu, valorar la bondat de determinades acciones o actituts i la maldat de les contràrires o de la passivitat. Llegim-ho que és curt.

DUES GRANOTES
———————

Dues granotes van saltar dins un cubell ple de nata en una lleteria. Val més que ens donem per vençudes- va raucar una de les granotes mentre intentava sortir.-Estem perdudes.Continua nedant, va dir l’altre.-D’una manera o altra sortirem d’aquí.-És inútil- va cridar la primera. -És massa espès per a poder nedar, massa tou per a poder saltar; rellisca massa per a moure’s. Com que de totes maneres hem de de morir algun dia, millor que sigui aquesta nit. Així,doncs, va deixar de nedar i es va ofegar.
La seva companya va continuar nedant i nedant sense rendir-se. De matinada es va trobar sobre un bloc de mantega que ella mateixa havia batut. I allà estava ,somrient, atrapant moltes mosques que arrbaven de totes direccions.
(Anònim)

Fins aquí el text que he rebut  i que no té secret al pretendre afirmar i demostrar que la constància és la base de l’èxit, encara que es pugui pensar que hi han de concórrer d’altres factors, com la sort, per exemple. La faula m’ha agradat i la seva lliçó molt lloable.
Però com que existeixen alguns escriptors (amb permís) que som una mica emprenyadors li vaig a cotinuar, breument, la història al senyor anònim que la va escriure.

Com que les granotes d’aquells contorns passaven molta gana, la granota constant les va reunir i els va dir que si es posaven a les seves ordres no passarien mai més estretors ni moririen d’inanició.Totes van dir que endevant, que a les seves ordres. Els va ordenar que traguessin d’allà on ni havia galledes plenes de nata i es tiressin dins nedant amb tota la força. La que hi deixava la pell la feia treure i la llençaven al carrer. A canvi els donava cada dia els retallons de mantega justos perquè anessin vivint les granotes. Algunes d’elles més espavilades van pensar que allò podrien fer-ho elles mateixes pel seu compte però els equips de vigilància que s’havia organitzat la mestressa, i als quals donava quatre vegades més de retallons i no havien de nedar, depuraven convenientment a les inconformistes. En pocs anys la granota inicialment constant és va convertir en la més rica del món. Crec que d’aquesta manera degué néixer una cosa que després n’hem dit capitalisme.
O d’una manera semblant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!