miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

la força de la llengua pròpia comuna, compartida

Com una música de fons monòtona, que cansa i exaspera, sentim les veus antigues, ancorades en un passat totalitari, imperialista, que pugnen per retallar els drets lingüístics – i els no lingüístics – d’un poble, d’una nació. (segueix)

L’espectacle del Tribunal Constitucional puja de to i arriba a categoria esparpèntica; i gastades veus criden sense  gaire ecos davant una Llei d’Acollida sensata i consensuada. Per què els fa tanta por la llengua? La llengua! Quina arma potent és que aixeca tantes defenses? Se la van voler carregar des dels reis catòlics i successivament; no se la va estimar la república espanyola, la va perseguir amb atrocitat el franquisme i se la vol carregar ara, amb subterfugis, la monarquia democràtica.

Però va resistir, i resisteix. I viu i creix. Sempre en perill, sempre en alerta. La seva debilitat, que espanta als propis, s’escolta estranyament amenaçadora. Fa por? David i Goliat, l’elefant i la formiga. La força d’una voluntat compartida s’intueix irreductible: això és el que els espanta. La força d’una llengua que no s’imposa, sinó que es guanya els parlants amb la càlida acollida que aporta: amb la identitat sumatòria a què convida; una llengua que no es vol imposar sinó que vol seduir, però que, per fer-se accessible, necessita marcs legals que la facin factible. Una llengua que no té por de conviure i respectar les altres llengües – com d’absurds i empobridors són els prejudicis monolingüístics – perquè sap que el plurilingüisme suma, suma valors i suma parlants. Suma en un conjunt on la llengua que ens és comuna, la que ens ofereix un marc de referència i pertinença al nostre país, és la catalana.

I això pot sonar així de bé, vegeu aquest vídeo, de la tercera edició de l’A tota veu, lletres del món, (aquí hi trobareu tota la informació de què és, d’altres edicions i de la lectura del poema multilingüe del dia mundial de la poesia)


  1. Possiblement srà el sergon o tercer comentari que et deixe. M’ha agradat veure el germanet allà amb la cadira fent-vos costat. Ahir l’españolíssim gartuït 20 minutos treia un padró español per comunitats autònomes (de què ?) on les tres primeres amb major nombre percentual d’immigrats són:
    1. Illes Balears.
    2. Comunitat Valenciana.
    3. Catalunya.

    Madrid, també en te d’immigtrats, però és la capital metroppolitana
    d’un caduc imperi on s’acumulen i congrien el major gruix de personal
    d’ambaixassades, etc. és a dir immigrats poc molestos per a l’stablismen
    `pel seu status social’. 
    Per tant i si mirem les estadistiques de l’españa real -no colonial- allà no hi ha problema d’immigració. És, per tant, un problema català. Nostre.

    Per tant el nostre drama, el drama de la Nació Catalana en el seu conjunt és que tenim una gent però no tenim els estris necessaris per a gestionar-ho.

    L’importància de l’acollida i recepció en català ve del fet de que la transmissió de valors, en general, que es fa en aquesta llengua té un caràcter més universal, front a l’acollida en español que és de caràcter imperial (impositiu) enclaustrant.
    No estranya que els negres immigrats a València o madrid  vagen corrulls de camisetes i gorres d’España. És sols por.

    Els feixistes i nazis d’españa dosmil, els estomaquen igualment.

    Gràcies per l’apunt i la deferència d’enviar-nos el mail.
    Un b7.

  2. Gràcies. És important el que dius, no tothom té clar aixpo, cal estar convençuts que a la immigració parlar-los en català els fa molt més bé que mal, és a dir, que parlar-los en castellà per sobreprotecció els fa molt més mal que bé. Molta gent no ho sap. I molts més dels que pensem (sobretot tècnics de l’administració, educadors de carrer, dinamitzadors de plans comunitaris, educadors socials…és una pèrdua de perspectiva que perjudica als qui ells es pensen beneficiar!

  3. M’has fet conèixer vídeos que ignorava. Has fet bé fer-nos entrar el teu blog per mitjà de l’avís al mail. El faré conèixer a altra gent. 

  4. Com diu la famosa frase: Catalunya és un tren i no et demana d’on vens sinó cap a on vol anar. Pujar-hi o no depén de cadascú.
    O com diu la cançó: Tant se val d’on venim si del sud o del nord.

    Els prejudicis són fills de la ignorància i pares del feixisme. Per això trobes més espanyolistes i racistes com més baixa el nivell cultural (amb l’agreujant que actualment l’educació i la cultura són, o s’intenta que siguin, a l’abast de tothom).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.