MARCÚS

(@marcroca)

16 de novembre de 2005
1 comentari

“Plaza de la Constitución”. Ajuntament de Barcelona.

Temàtica: Societat.

Recentment, m’he fixat que a la façana de l’Ajuntament de Barcelona hi
ha una placa amb la inscripció "Plaza de la Constitución". En desconec l’origen.
No sé si es refereix a la Constitució de 1812 (la Pepa) o a què es refereix.
Algú em pot donar un cop de mà?

Salut i llibertat!
Marcús

  1. Jo també m’hi havia fixat i m’havia preguntat d’on venia.

    El que sabia de l’origen de la Plaça Sant Jaume està força més ben explicat a la pàgina web http://www.bcn.es/nomenclator/

    Reprodueixo el què hi diu:

    La seva forma actual data de 1841. Antigament era la petita cruïlla que formava la intersecció dels dos eixos viaris que travessaven la ciutat de nord a sud i d’est a oest: Llibreteria-Escrivanies-Call i Bisbe-Ciutat-Regomir. Ja existia l’any 1261, quan hi donava al davant l’església de Sant Jaume, establerta el 1057. Al segle XIV s’hi afegí un porxo en el qual s’ajuntaven els consellers de la ciutat quan havien d’assistir corporativament a un acte públic. L’any 1598 es va resoldre engrandir el Palau de la Generalitat fins a la placeta que donava al porxo de l’església. L’any 1823 acordà l’Ajuntament enderrocar l’església i altres edificis annexos per formar una gran plaça, l’actual, que s’obrí el 1840 amb el nom de Plaça de la Constitució.

    També afegeix que abans de 1820 tenia el nom de Sant Jaume.
    En la reforma urbanística de la plaça l’any 1840 se li va donar el nom de Plaça de la Constitución fins l’arribada de la República, quan es va canviar pel de plaça de la República. Després va recuperar el nom de la Constitució, per passar a anomenar-se durant l’època franquista Plaza de San Jaime.

    Consultant les constitucions espanyoles he trobat primer la de 1812, anomenada “La Pepa”. Després va aparèixer l’Estatuto Real de 1834 que la Reina Regent Maria Cristina va acabar derogant el 1836 i restaurant la de 1812. I va ser el 1837 quan en van fer una de nova que va durar fins el 1845.
    Si la Plaça es va inaugurar el 1840-41 seria lògic pensar que és la Constitució de 1837, però de moment no tinc cap base bibliogràfica que ho confirmi així que haurem de segui investigant 🙂

    Sobre la Constitució de 1837 he trobat:
    La Constitución de 1837 fue obra de los progresistas, pero tuvo un carácter conciliador. Sus principios se inspiraban en los del texto de 1812. Introdujo en España la monarquía constitucional, y establecía unas Cortes bicamerales, además de incorporar por primera vez en nuestro país una declaración sistemática y homogénea de derechos. Estuvo vigente hasta 1845.

    A veure si algú pot ampliar una mica més això i ens acabem d’assabentar de quin és l’origen del nom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!