MARCÚS

(@marcroca)

2 d'abril de 2013
0 comentaris

De la ?formació permanent? a la ?formació continuada?

Per a un any, sembreu cereals. Per a una dècada, planteu arbres. Per a tota la vida, eduqueu i formeu la gent”, Guanzi. Aquest proverbi xinès datat cap a l’any 645 a.C encapçala la secció dedicada a la “formació permanent” de la web de l’Ajuntament de Terrassa. Tot està inventat, i la història i la saviduria clàssica hi són per recordar-nos’ho. Amb tot, crec que quan l’ajuntament titula la secció com a “formació permanent” dins del canal dedicat a l’educació, fa referència només a la formació d’adults. I, ho considero un error o, si més no, crec que es queda a mitges.

Per altra banda, aquesta setmana ha tingut lloc al Vapor Universitari la Jornada d’Orientació de Cicles Formatius, on uns 900 alumnes de quart d’ESO de Terrassa han pogut rebre orientació sobre futurs estudis. Uns dies abans van ser els estudiants de batxilerat els que van rebre informació sobre les diferents titulacions universitàries.

Educació per a adults i orientació pels estudiants quan acaben la formació secundària són dos clàssics que cobreixen les administracions, i evidentment han de seguir fent-ho.

Ara bé, com deia el sociòleg polonès Zygmunt Bauman fa uns dies en una conferència sobre educació a Barcelona, el sistema educatiu es veu afectat per importants canvis: El paper dels professors ha canviat degut a la facilitat d’accés a infinitat d’informació; L’excés d’informació genera desorientació, cal aprendre a destriar el gra de la palla;I, per primera vegada a la història moderna, més de la meitat de gruaduats estan sense feina, la sobreproducció de gent amb educació n’ha disminuït el valor.

Bauman va acabar afirmant que “la idea d’escolarització ha de canviar”, en el sentit que cal modificar la trajectòria de la formació segons les circumstàncies de cada moment. És a dir, cal fer èmfasi en la formació continuada al llarg de la vida.

Dit això, i tornant a l’apartat de “formació permanent” de l’Ajuntament de Terrassa, crec que el què realment ens cal com a ciutat és dotar-nos d’un servei (online i offline) que ens ofereixi tota la informació de formació continuada, ja siguin cursos d’idiomes, ofertes per a estudiar a l’estranger, formació online, jornades i conferències d’entitats com la CECOT o la Cambra de Comerç, etcètera.

Un portal web amb aquesta informació, tenint com a destinataris a tota la ciutadania de Terrassa, donaria resposta a la necessitat de formació continuada —tendència de present i de futur—, a més de donar una empenta a les entitats locals que ofereixen aquests serveis.

Publicat al diari La Torre del Palau el 27 de març de 2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!