13D: un exercici de virtut cívica

el 13D ha significat per a Catalunya la data de la recuperació de la seva virtut cívica. Aquesta és la meva reflexió sobre el referèndum sobiranista del diumenge passat, feta en clau republicana. La ciutadania ha dut a terme un acte sobirà alié als partits polítics, a l’administració i gairebé als mitjans de comunicació. Ha estat una inicitiva plenament cívica i alhora civil que ha demostrat que els ciutadans poden desenvolupar la seva autonomia i les seves inciatives sense recórrer a les institucions polítiques convencionals, que tenen prou capacitat per a determinar-se i organitzar-se a si mateixos. S’ha obert un nou espai de la democràcia que tot just acaba de néixer. Uns 200.000 ciutadans van experimentar la intervenció pública en la vida política del país per expressar el seu rebuig a un sistema de partits cada cop més llunyà dels ciutadans i només preocupat pel obtenir el poder i el vot i la seva indignació pel tractament institucional que rep Catalunya. El 13D ens indica que una altra manera de fer política és possible i que passa per fer de la virtut cívica el centre de la vida en comú de la gent i a través d’ella contrarestar la seva indiferència i apatia polítiques. Una virtut que ha de fer possible la regeneració ètica i política del país. Per a mi el 13D ens ha donat una nova esperança i una nova manera de fer política o per dir-ho en termes romans, una nova pàtria si entenem pàtria en el sentit de la res publica com una altra manera de viure en comú.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *