Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

12 de març de 2009
1 comentari

Vertebrant Espanya des de la perifèria catalana: a propòsit de la Fundació Príncep de Girona i un article de Joan Saura

En el dia d’ahir van coincidir a la premsa l’anunci esbombat per La Vanguardia segons el qual “entidades catalanas crean la Fundación Principe de Girona” i un article de Joan Saura a El País, “”Hacia una conferencia de comunidades autónomas”.

La Vanguardia, sempre atenta a la defensa de la monarquia espanyola, dedicava portada, editorial i dues pàgines a un nou intent per vincular la Corona i Catalunya a base de crear una prolongació de l’aparell d’estat. Aquest cop incorporant entitats catalanes (la Caixa, Caixa de Girona, Fundació Gala-Dalí i la Cambra de Comerç de Girona) que paguen el peatge de la col·laboració a perpetuar l’ordre espanyol. Des del verticalisme que caracteritza el sistema polític estatal l’objectiu d’aquesta operació és clavar al mig del teixit cívic i empresarial català un element que dificulta la seva vertebració en funció dels interessos nacionals catalans.

Per la seva part, Joan Saura, en tant que conseller d’Interior, proposa com si d’un objectiu polític es tractés, la creació d’una conferència de comunitats autònomes buida de contingut que situa encara més la Generalitat de Catalunya en el comú denominador dels ens subestatals espanyols. L’article, escrit en un llenguatge pretesament tecnocràtic i despolititzat, empra la referència al federalisme com a coartada.

Tant la Fundació com la proposta de Saura, són dues mostres de col·laboració perifèrica a la vertebració social i política del projecte nacional espanyol, dos gestos concrets que evidencien una mentalitat que considera la catalanitat un factor subsidiari de l’orde estatal. Són conductes previsibles en un règim de dominació política com en el que vivim, allò realment greu és la falta de responsabilitat dels partits que es reclamen sobiranistes, que per omissió hi contribueixen renunciant a fer gestos de transcendència equivalent, però en sentit contrari, és a dir, en favor de l’autodeterminació de la nació catalana.

Post Scriptum, 15 de desembre del 2011.

Ahir va tenir lloc la presentació en societat a Barcelona de la “Fundació Principe de Girona”. La classe política sublaterna, amb el president de la Generalitat al capdavant, hi va formar fent gala d’esperit mesell. Tampoc s’ho va voler perdre l’indigne impostor Arcadi Oliveras, assegut a la segona fila al costat de les autoritats a les que increpen els seus seguidors. Avui mateix, Vilaweb reprodueix  unes declaracions d’aquest titella de l’anticapitalisme “a la española” on afirma que “amb la independència tampoc tindríem més poder”. Ja fa uns anys es va despenjar en una entrevista al Punt (24 de maig del 2009) dient que “Catalunya no hi perd diners amb Espanya”: paraules pròpies d’un reaccionari que ahir va trobar veritablement el seu lloc entre els que malden per perpetuar la dominació política espanyola sobre el poble català.

Post Scriptum, 6 de novembre del 2017,

Dos investigadors premiats per la fundació Príncep de Girona han decidit retornar els guardons i els diners d’aqueixa infame institució creada només per fer apologia de la borbonalla entre el súbdits catalans. Només hi han de quedar els botiflers, els demès catalans dignes haurien de plegar tots.

Post Scriptum, 4 de novembre del 2019.

Felipe VI ha fet un acte de dominació colonial venint a Barcelona a lliurar els premis que no pot fer a Girona i, sobretot, a demostrar que està disposat a tot contra la independència de Catalunya com avui resumeix Pere Martí a Vilaweb.

  1. Malauradament, Jaume, em sembla que la ICV actual és molt lluny de la ICV que va votar l’any 1989 al parlament la resolució a favor de l’autodeterminació. Té algun líder de nivell, però hi veig una mediocritat força generalitzada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!