Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 de febrer de 2011
0 comentaris

Reforma del model territorial espanyol en perspectiva ?

A mesura que passen els dies es van coneixent més indicadors de quins seran els passos a donar per a la reforma del model d’administració territorial espanyol.

PSOE i PP estan mirant de pactar les següents matèries. En primer lloc, i de fet ja ho estan aplicant ara, harmonitzar, a la baixa les competències autonòmiques i recentralitzar-les a favor de l’Estat.

En segon lloc, compensar les autonomies amb l’assumpció de part de les funcions encomanades a les diputacions i agrupar imperativament els municipis petits i mitjans. En aquest sentit està treballant el govern presidit per Rodríguez Zapatero a la fase terminal del seu mandat, properament presentarà un projecte de nova llei de govern local ben diferent dels esborranys que va fer circular durant els anys 2005 i 2006.

I en tercer lloc, hi ha en estudi una reforma del règim electoral orientada a reduir la representativitat dels partits nacionalistes perifèrics a les Cortes Generales. A diferència de les propostes reformadores plantejades a l’administració territorial francesa pel president Sarkozy a partir del rapport de la comissió Balladur, a l’Estat espanyol no hi ha un estudi global dels objectius a assolir susceptible de generar un debat entre tots els agents socials i polítics interessats.

Post Scriptum, 30 d’abril del 2020.

La reforma involutiva de ladministració territorial de l’Estat en detriment de les comunitats autònomes i en pro de les províncies i, sobretot, en favor de la centralització en la megalòpoli madrilenya és un pulsió latent des de fa dècades però que ara amb el pretext de la lluita contra el coronavirus s’està duent a la pràctica sense necessitat de modificacions constitucionals ni legislatives. Cal recordar que el famós “pacto del capó” que va posra fi a l’assalt del tinent coronel Tejero al Congrés dels Diputats al 23-F estipulava que es preservaien les províncies, entre altres mesures imposades pels poders fàctics. Com així va ser, la sentència del Tribunal Constitucional del 28 de juliol d’aquell mateix any liquidava la possibilitat que la Generalitat reordenés el territori català substituïnt les Diputacions provincials. Ara, el govern Sánchez/Iglésias mira de liquidar el Govern de la Generalitat reduïnt-lo a una macomunitat provincial coordinadora de les diputacions sota les ordres del poder central per tal de neutralitzar tota possibilitat d’acció independentista des de les institucions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!