Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de març de 2024
0 comentaris

Manifest de solidaritat amb l’independentisme cors

L’associació CATALUNYA-CORSICA ha promogut aqueix manifest publicat el proppassat 29 de febrer a Llibertat.cat:

1.-El passat 28 de gener va culminar el procés d’unitat de l’independentisme cors, iniciat el 15 d’octubre en una assemblea general a Corti, amb la confluència de diferents sectors de lluita del moviment d’alliberament nacional en una nova organització que manté intactes els principis i objectius de l’independentisme cors: NAZIONE. Es tracta de la unió de diferents organitzacions polítiques, antirepressives, sindicals i juvenils, especialment les sigles històriques de l’independentisme: Corsica Libera.

2.- La resposta de l’estat colonial francès a aquest procés de reforçament, rellançament i confluència no s’ha fet esperar i, just dos dies després de la fundació de NAZIONE, ja se’n van produir les detencions de dos membres destacats de la direcció nacional: Nicolas Pinzuti i Antò Simoni.

3.- Les formes violentes adoptades en l’operació policial, duta a terme per ordre del Fiscal Nacional Antiterrorista (PNAT), mostren la voluntat deliberada d’agressió contra els militants corsos i les seves famílies: portes dels domicilis destrossades, pares de famílies llençats a terra amb força i detinguts davant dels seus fills, cases destruïdes, joguines infantils intencionadament fetes malbé i, finalment, trasllat arbitrari a París de dos militants íntegres i respectats a Còrsega, tant pel seu compromís polític com en el terreny professional, per l’únic motiu de les seves conviccions independentistes.

4.- Antò Simoni és un jove militant fermament compromès amb la lluita per la independència de Còrsega i, amb la seva família, ha estat i és un dels puntals del moviment nacional cors. Antò Simoni va formar part de la delegació d’observadors internacionals de Corsica Libera , encapçalada per Jean Guy Talamoni, present a les Consultes per la Independència del 25 d’abril del 2010 a Catalunya i, l’octubre de 2021, va encapçalar-ne la delegació desplaçada a la veïna Sardenya per manifestar la solidaritat corsa amb el president Carles Puigdemont, davant el tribunal de Sàsser.

5.-Antò Simoni ha estat desterrat a Paris en règim de llibertat provisional, mentre que Nicolas Pinzuti ha estat desterrat en territori francès. Com a gest de cohesió i de compromís, a la primera reunió de la coordinadora nacional de NAZIONE, després de l’escalada repressiva, s’ha escollit Antò Simoni, per unanimitat, com a secretari de la nova organització.

Davant la continuïtat de la repressió i l’empresonament d’Antò Simoni, els sotasignants, de professions diverses , diferents opcions ideològiques i representants de nacions sense estat.

DENUNCIEM:

·La repressió de l’estat colonial francès contra l’independentisme cors.

·La brutal i desproporcionada actuació policial contra els detinguts i les seves famílies.

·La manca de credibilitat del govern Macron pel que fa a les promeses d’Autonomia per a l’illa.

EXIGIM l’immediat retorn immediat dels desterrats Antò, Niculaiu i Carlu a Còrsega i la fi de la repressió.

CRIDEM a donar suport als detinguts i a les seves famílies i ens afegim a la convocatòria de manifestació contra “la repressió de l’estat francès i per la llibertat dels detinguts” que tindrà lloc a Bàstia, el proper dissabte dia 2 de març.

Ahir, el setmanari El Temps dedicava un article signat per Manuel Lillo a analitzar “L’atac de l’Estat francès contra la reorganització de l’independentisme cors. La formació de Nazione, entitat que aglutina la major part de l’independentisme cors –fins fa poc dividit en diverses sigles–, ha estat víctima de la detenció i desterrament immediat de dos dels seus principals impulsors. Així es viu a Còrsega aquesta situació.”

Alexandre Solano a Vilaweb analitza la manifestació d’avui a Bastia “contra la repressió a l’independentisme en un moment clau del procés d’autonomia“.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!